A A A K K K
для людей із порушенням зору
Делятинська громада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

Лептоспіроз. Прихована небезпека

Дата: 13.07.2022 14:20
Кількість переглядів: 158

Фото без опису

На сьогоднішній важкий період, коли в країні іде війна, захворюваність інфекційними хворобами, а саме особливо-небезпечними інфекціями відійшла , так би мовити, на другорядний неактуальний план. Всі думки людей, сили, ресурси пере направлені на те, як сьогодні допомогти військовим та громадянам, які тимчасово переселені із своїх постійних місць життєдіяльності. На даний час з усіх куточків нашої області та району в тимчасово облаштовані приміщення звозиться, зноситься і зберігається величезна кількість харчових продуктів. Ось тут слід згадати про другу, так звану «армію гризунів-щурів та мишей», які є переносниками особливо-небезпечної інфекції «Лептоспіроз».

          Хвороба протікає з важким перебігом, що супроводжується гарячкою, інтоксикацією, ураженням судин печінки, нирок та нервової системи, що може призвести до смерті хворого. У довкіллі збудник лептоспірозу добре зберігається у вологих місцях, воді та продуктах харчування. Зараження людини відбувається різними шляхами:

- через ушкоджену шкіру та слизові оболонки тіла;

- через шлунково-кишковий тракт.

Початок захворювання людини найчастіше нагадує грип – підвищення температури тіла, кон’юктивіт, болі в м’язах та попереку. Пізніше може додаватися жовтяниця, потемніння сечі та зниження її кількості.

Дуже важливо при перших проявах негайно звернутись до лікаря, адже вчасно почате лікування може зберегти життя.

Для попередження захворювання слід дотримуватися таких правил:

  1. Запобіжні заходи повинні бути спрямовані перш за все на ліквідацію джерела заразного початку, а саме – знищення пацюків і мишей з метою попередження захворювання в людей.
  2. Боротьба з гризунами, які є довготривалими носіями лепто спір та виділяють їх із сечею в навколишнє середовище, повинна проводитися всіма доступними засобами (капкан, пастка, приманка).
  3. У всіх пунктах прийому, збору, зберігання, на складах харчоблоків де зберігаються харчові продукти старайтесь проводити дератизаційні заходи.
  4. Для недопущення передачі інфекції харчовим шляхом, не вживайте сиру воду, не пийте некипячене молоко, не їжте овочі і фрукти немитими.
  5. Дотримуйтесь правил особистої гігієни, а особливо при приготуванні їжі.

Дотримання заходів профілактики допоможе захистити Вас, наших захисників, тимчасово-переселених людей, від небезпечного для здоровя і життя захворювання.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь