A A A K K K
для людей із порушенням зору
Делятинська громада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

Кліщовий бореліоз

Дата: 10.05.2022 13:32
Кількість переглядів: 208

       

Хворобу Лайма ще називають кліщовий бореліоз. Це захворювання несе інфекційний характер, викликається спірохетами, а в подальшому передається кліщами. Може мати рецидивуючий або хронічний перебіг і характеризується ураженням шкіри, опорно-рухового апарату, нервової системи, серця. Характерний час для її появи – весна - літо. Проти неї не розроблено вакцини, тому вона може бути в деяких випадках досить небезпечною. Часто її називають "невидимою" хворобою, так як дізнатися чи заражена нею людина, можна тільки за характерними симптомами (патогномічий шкірний висип).

                Кліщовий бореліоз виникає у людини шляхом укусу інфікованого кліща. Таким чином, борелії, що знаходяться в слині кліща, потрапляють під шкіру і починають стрімко розмножуватися. Через шкіру і кров вони потрапляють і в інші частини тіла людини (головний мозок, суглоби, серце). При цьому вони можуть роками перебувати в організмі, розвиваючи хронічний або рецидивуючий перебіг хвороби. Латентний період від 2-х до 30-ти днів, найчастіше – два тижні.

             Людина, яку вкусив кліщ, не є заразною. Але щодо зараження вагітної жінки думка неоднозначна, так як розвиток захворювання може призвести до загибелі плоду. Також борелії можуть зберігати свою здатність і при консервуванні донорської крові, тому тим, хто переніс хворобу Лайма, не рекомендовано здавати кров на донорство.

               При укусі кліща у 70-ти відсотках випадків виявляється почервоніння. Пляма поступово збільшується і досягає близько 10-ти сантиметрів в діаметрі, а іноді 60 і більше. На місці укусу пляма утворюється у вигляді прямої або овальної форми, при цьому краї мають інтенсивний червоний колір, трохи підносяться над шкірою. Через деякий час пляма в центрі приймає блідий колір і може прийняти синюшний відтінок. Там, де вкусив кліщ, утворюється кірочка, а потім і рубець. Пляма може минути  самостійно через кілька тижнів. Іноді спостерігається озноб, лихоманка, ломота в  тілі, головний біль та інше. І тільки через місяць-півтора проявляються ураження нервової системи, суглобів, серця, якщо не здійснювати необхідне лікування. Біль в суглобах набуває виражений характер і може доповнюватися набряком, слабкістю в кінцівках, порушеннями рухових функцій.

               Діагностика хвороби Лайма проводиться на основі дослідження аналізу крові. Так як хвороба довгий час може не проявляти себе, то при наявності будь-якого укусу необхідно провести своєчасну діагностику хвороби Лайма.

               При наявності характерних симптомів хвороби необхідно звертатися до лікаря інфекціоніста для відповідного лікування. Найчастіше пацієнти надто пізно звертаються за допомогою, тому тривалий час може зберігатися симптоматика з боку суглобів та нервової системи.  

               При виявленні кліщів необхідно їх негайне видалення.

              Вакцини проти борелій немає, тому важливе значення в профілактиці відіграє боротьба проти кліщів: непрямі або прямі методи. Також можна використовувати різноманітні відлякуючі засоби так звані репеленти, що діють 3-4 години, які оберігають людину на деякий час від комах. Важливу роль у профілактиці також відіграють акарацидні заходи які проводять у парках, скверах, зелених зонах відпочинку. Щоб запобігти і виявити кліщів, збираючись на відпочинок у зелені зони потрібно одягати світлий однотонний одяг з довгими рукавами, капелюх, закрите взуття.

              Будьте обережними та уважними, бережіть себе та здоров’я своїх рідних і близьких.

 

Лікар епідеміолог

Відділення епідеміологічного нагляду

та профілактики інфекційних захворювань

 Надвірнянського РВ

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України»              Л. Клим’юк

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь