A A A K K K
для людей із порушенням зору
Делятинська громада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

Дезінфекційні та профілактичні заходи при гострих кишкових інфекціях

Дата: 28.03.2022 10:45
Кількість переглядів: 176

Дезінфекційні та профілактичні заходи  при гострих кишкових інфекціях

 

Війна, на жаль, вносить корективи в наше життя – в Україні, в нашій області, в наших громадах.

Люди переживають тривалий стрес, вимушено покидають свої домівки, масово переїжджають на інші території, часто перебувають в місцях тимчасового перебування. Переселенці в місцях самовільного розміщення, далеко не завжди, споживають доброякісну їжу та питну воду. Часто відсутні умови для правильного зберігання харчових продуктів та приготування їжі.

Такі умови проживання чи тимчасового перебування людей, можуть спричинити виникнення випадків гострих кишкових інфекцій чи спалахів кишкових отруєнь.

Дезінфекція  є обов’язковим протиепідемічним заходом у боротьбі та профілактиці кишкових інфекцій.

Тривале виживання збудників кишкових інфекцій у зовнішньому середовищі ставить ці інфекції в ряд найбільш розповсюджених та потребує проведення протиепідемічних дезінфекційних заходів. Розрізняють два види дезінфекції : поточну та заключну.

Якщо хворих госпіталізують в лікувальну установу проводиться заключна дезінфекція спеціалістами Надвірнянського районного відділу ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

Поточні дезінфекційні заходи  - проводяться під час лікування хворих чи бактеріоносіїв вдома, до моменту видужання.

Поточна дезінфекція проводиться декілька разів на день членами сімей хворих чи особами, які доглядають за хворими, бактеріоносіями або самими хворими. Організовує проведення  поточної дезінфекції дільничний медичний персонал, який здійснює інструктаж щодо методів знезараження та контроль за їх виконанням.

Одним з найбільш важливих моментів поточної дезінфекції є суворе дотримання правил особистої гігієни та вироблення відповідних навичок усіма особами, які доглядають за хворими.

 

 

Що потрібно робити  при проведенні поточної дезінфекції ?

 

  • Ізолювати хворого в окрему кімнату чи в її відгороджену частину;
  • Виділити йому окрему білизну, рушники, предмети догляду, посуд;
  • Брудну білизну хворого збирати окремо від білизни членів сімї;
  • Дотримуватися чистоти в приміщеннях та місцях спільного користування;
  • Використовувати окремий інвентар для прибирання кімнати хворого та туалету;
  • Проводити знезараження виділень (блювотних мас, фекалій та об’єктів навколишнього середовища – посуду, предметів догляду за хворим, білизни , іграшок, суден, інвентарю для прибирання, ручок дверей, меблів, приміщення тощо),  застосовуючи найбільш прості способи : кип’ятіння у 2% розчині соди впродовж 15 хвилин, вологе прибирання з використанням мийно-дезінфікуючих засобів побутового призначення, прання з попереднім кип’ятінням;
  • Проводити боротьбу з мухами, які контактуючи з нечистотами, переносять на своїх лапках збудників кишкових інфекцій. Для знищення мух застосовують липкі стрічки та інсектицидні засоби, які зареєстровані у встановленому порядку та дозволені до використання в Україні.

 

          Щоб вберегтися від таких поширених та небезпечних хвороб, як гострі кишкові інфекції, слід дотримуватись санітарно-гігієнічних  вимог та особистої гігієни.

          При виникненні перших симптомів кишкових інфекцій необхідно негайно звернутися за медичною допомогою для своєчасної організації та проведення протиепідемічних та дезінфекційних заходів.


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь