A A A K K K
для людей із порушенням зору
Делятинська громада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

Відбулося поховання Омеляна Небелюка - почесного громадянина Делятина, члена ОУН, борця за правду і незалежність України…

Дата: 30.07.2021 22:52
Кількість переглядів: 395

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуВідбулося поховання Омеляна Небелюка - почесного громадянина Делятина, члена ОУН, борця за правду і незалежність України…

Помер Омелян Васильович у дуже поважному віці – не дожив до 92-х років всього місяць… Мабуть символічним є  і те, що день уродин цього поважного чоловіка припадає саме на 24 серпня, день, коли вся Україна відзначає День Незалежності…

Народився  Омелян Небелюк у 1929 році у багатодітній родині. Всі члени  його сім'ї  у свій час були активними учасниками Організації Українських Націоналістів. Були арештовані німцями та радянською владою, репресовані, всі боролися і склали свої життя у важкій боротьбі за Україну….

У 1942 році Омелян Небелюк закінчив сім класів Делятинської школи і цього ж року вступив до Станіславівської гімназії, проте, після німецького арешту сестри Наталки, змушений був повернутися до Делятина. За час проживання у Станіславові склав присягу в юнати ОУН. Настали важкі часи – при наближенні більшовиків молоді патріоти хлопці і дівчата почали ховатися та використовувати всякого виду конспірації, бо більшовицька влада знущалася з людей так само як і нацистські вояки.

У 1945 році від рук воїнів НКВД загинув його батько Василь Небелюк.

1946 рік -  початок трудової діяльності, робота приймальником деревини у лісі та одночасна співпраця із активістами ОУН та краєвим провідником Чорногором. Переживши жорстокі переслідування чекістами та НКВД у 1947 році перейшов працювати у Делятинське споживче товариство. Активно допомагав хлопцям у лісі крамом та провізією.

 Після численних відмов вступити до комсомолу 13 вересня  1949 року був арештований, катований і засуджений до 25 років каторги  та 5 років виселення.

 У 1950 році був відправлений у Воркуту, де відбував покарання до 1956 року.

Після повернення із каторги працював У Делятиському харчкомбінаті, вчився у Делятинській вечірній школі, зумів ще закінчити курси кондитерів.

У 1964 році вступив до Львівського національного університету ім. І. Франка, але, коли у закладі, за допомогою делятинських «прокомуністичних добродіїв», дізналися, що він був суджений – негайно відрахували із числа студентів.

У 1974 році знову був суджений.

Після здобуття Україною незалежності був членом виконкому ІІ демократичного скликання, брав активну участь у боротьбі за церкву, відзначався активною громадською позицією.

До страждань Омеляна на схилі віку додалося ще і випробування серйозними проблемами із здоров'ям, найбільше дошкуляв поганий зір.

Останній час проживав разом із родиною в Делятині.

Закінчилося життя цього поважного чоловіка 27 липня 2021 року.

Під залпи прощального салюту військовослужбовців похований на старому центральному цвинтарі в Делятині…

Історія життя Омеляна Небелюка змушує кожного замислитися і уявити собі  ті важкі та небезпечні часи, часи переслідувань, поневірянь, знущань та байдужості і водночас слугує прикладом незламності та сили духу, віри, жертовності та патріотизму звичайної людини….

Вічна пам'ять! Слава Україні! Героям Слава!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь