A A A K K K
для людей із порушенням зору
Делятинська громада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

В податковій службі області відбулась зустріч начальника Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Ірини Столярик з виконавчим директором Агенції розвитку ОТГ Ігорем Мельничуком та з головою Делятинської ТГ Богданом Клим'юком

Дата: 04.02.2021 16:53
Кількість переглядів: 322

В податковій службі області відбулась зустріч начальника Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Ірини Столярик з виконавчим директором Агенції розвитку об’єднаних територіальних громад Ігорем Мельничуком та з головою Делятинської ТГ Богданом Клим’юком та Cолотвинської ТГ Манолієм Піцуряком щодо впровадження пілотного проєкту на території Івано-Франківщини стосовно налагодження співпраці та обміну інформацією, яка дозволить суттєво збільшити резерви наповнення місцевих бюджетів.

Ірина Столярик: Кожен громадянин сплачуючи податки має розуміти, що робить внесок у розвиток своєї громади

Під час зустрічі Ірина Столярик зазначила, що сьогодні, в умовах децентралізації, коли значно зростає роль та відповідальність органів місцевого самоврядування за надходження коштів до місцевих бюджетів, особливу увагу необхідно приділяти залученню додаткових джерел доходів не лише податковій службі, а й ОТГ. І співпраця податківців з об’єднаними територіальними громадами є одним з важливих та дієвих напрямків наповнення місцевих бюджетів нашого регіону.

В ході зустрічі визначено орієнтири щодо нарощення податкових доходів місцевих бюджетів, встановлення органами місцевого самоврядування ставок податків, зборів, проведення інвентаризації об’єктів житлової і нежитлової нерухомості, проведення з ГУ ДПС звірки інформації щодо об’єктів житлової і нежитлової нерухомості, проведення повної інвентаризації земель, звірки всіх діючих договорів оренди та укладання нових з врахуванням реальної вартості землі, що використовується та активізації роботи з суб’єктами господарювання та громадянами, які мають податковий борг з майнових податків тощо.

Також Ірина Столярик зазначила, що вагомим джерелом наповнення місцевих бюджетів є податок на доходи фізичних осіб, а надходження цього податку, в основному, залежать від розміру заробітної плати. В зв’язку з цим звернуто увагу голів ОТГ на проведення аналізу обсягів надходжень ПДФО від суб’єктів господарювання, котрі здійснюють діяльність на території громад та контроль за надходженнями такого податку за місцем здійснення діяльності, а не за місцем реєстрації. А також звернула увагу на проведенні спільних заходів, щодо виявлення неоформлених найманих працівників, недопущення виплати роботодавцями зарплати найманим працівникам в розмірі нижче мінімально встановленого рівня.

Також посадовиця наголосила, що суттєвим резервом бюджетів місцевих громад залишається добровільне щорічне декларування доходів громадян та зауважила, що особливу увагу необхідно звернути на громадян, які самостійно обробляють власні земельні ділянки чи паї площею понад 2 гектари та отримують доходи від продажу сільськогосподарської продукції, та фізичних осіб – орендодавців, які надають власні земельні ділянки чи паї в оренду громадянам, які не є суб’єктами господарювання, та отримують дохід у вигляді орендної плати.

Крім того, керівник служби наголосила на необхідності декларування іноземних доходів. При цьому зауважила, що громадянам, які отримували доходи за кордоном, а це в основному стосується заробітчан, і які сплатили податки за межами України, не доведеться платити податки ще раз, у разі якщо з цими країнами підписані угоди про уникнення подвійного оподаткування. За словами посадовиці, таким громадянам необхідно буде лише до 1 травня 2021 року подати декларацію про майновий стан і доходи і зазначити суми отриманих доходів.

Посадовець акцентувала увагу присутніх на необхідності проведення комплексної інформаційної кампанії головами ОТГ для жителів громад щодо важливості добровільної сплати податків до бюджетів, що дозволить громадам бути фінансово більш спроможними і відповідно забезпечити розвиток інфраструктурних проектів на своїх територіях. «Кожен громадянин сплачуючи податки має розуміти, що робить внесок у розвиток своєї громади», - додала Ірина Столярик.

Звичайно, Ірина Столярик розповіла і про новації законодавства щодо застосування касових апаратів (РРО), зокрема наголосила на обов’язковому використанні РРО суб’єктами господарювання, які здійснюють реалізацію алкогольних напоїв та тютюнових виробів, оскільки 5% акцизного податку від продажу цих товарів сплачується до бюджетів місцевих громад. Наголосила на списанні, відстроченні та прощенні податкових боргів платникам податків, можливості списання єдиного внеску для фізичних-осіб підприємців (крім спрощенців), які не здійснювали діяльність з 2017 року.

Учасники зустрічі з метою реалізації пілотного проєкту домовились про співпрацю стосовно обміну інформацією, що в подальшому сприятиме системному збільшенню надходжень податків і зборів до бюджетів громад.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь