Делятинська громада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

НЕ   ДАЙ   ОСТЕОПОРОЗУ   ТЕБЕ   ЗЛАМАТИ!

Дата: 20.10.2024 09:55
Кількість переглядів: 19

Фото без опису

ВСЕСВІТНІЙ  ДЕНЬ  БОРОТЬБИ  З  ОСТЕОПОРОЗОМ

З 1997 року за рішенням ВООЗ 20 жовтня оголошено Всесвітнім днем боротьби з остеопорозом. Цей день покликаний підвищити обізнаність людей про захворювання опорно-рухової системи, насамперед про остеопороз, з метою ефективної профілактики, ранньої діагностики та лікування.

 

Остеопороз вважається захворюванням, яке пов’язане зі зниженням щільності кістки і витонченням кісткової тканини, через це з’являється високий ризик переломів кісток. Остеопороз завжди характеризується втратою кальцію в кістках, який може вимиватися з організму з різних причин: бездіяльність, гормональний збій під час менопаузи, вагітність, годування груддю.

 

У жінок ризик розвитку остеопорозу у декілька разів вищий на відміну від чоловіків. Це пов’язано з тим, що у період менопаузи знижується захисна дія естрогенів. Гормональний збій провокує активне вимивання кальцію з кісткової системи, що у свою чергу, призводить до зменшення щільності кістки. Тонка та крихка кістка не витримує падінь та ламається. 

 

 

У 50% випадків перебіг хвороби безсимптомний. Найбільш характерним симптомом є біль у грудному відділі хребта і попереку, який посилюється після незначного фізичного навантаження та перебування тіла в одному положенні. Довготривалий біль призводить до підвищеної збудливості, знервованості та розвитку депресивного стану. Більшість хворих на остеопороз скаржаться на значне зниження працездатності та швидку втому.

 

 

Діагностика захворювання найчастіше відбувається при наявності перелому, який може виникнути буквально через мінімальну травму або підняття важких предметів.

 

Перші симптоми: болі у грудному та поперековому відділах хребта через тривалі статичні навантаження, нічні судоми в ногах, стареча сутулість, крихкість нігтів, зменшення росту через зменшення висоти хребців, пародонтоз.

 

 

Профілактика остеопорозу
1.Фізичні вправи і свіже повітря. Займайтеся помірними фізичними вправами. Якщо у людини "сидяча” робота і малорухливий спосіб життя, то треба намагатися по максимуму рухатися і вправляти свої м’язи фізичною роботою, наприклад, на дачі. А якщо трапляється навпаки, тобто на роботі треба фізично важко працювати, то в інший час не варто навантажувати скелет. Рішення в такому випадку – спокійні прогулянки, фізичні вправи на розтяжку і танці. Частіше гуляйте на свіжому повітрі, бо це сприяє виробленню у достатній кількості вітаміну D, який допомагає засвоюватися кальцію в організмі.

 


2.Регулярні танці. Танці будуть вельми корисні в якості профілактики остеопорозу. Адже в такому випадку з’являється фізичне навантаження, де кістки будуть навантажені оптимальною мірою. Однак, при остеопорозі навантаження на передні відділи хребців не рекомендуються. Протипоказано також підняття важких речей, це допустимо тільки при згинанні ніг у колінах і обережному підйомі з вантажем.

 


3.Кальцій. Слідкуйте за кількістю кальцію у своєму раціоні харчування. Дуже багато кальцію (600 мг) знаходиться у 100 г твердого сиру. Включайте в свій раціон молоко, кефір, фрукти, сухофрукти, овочі, горіхи, рибу, капусту брокколі, квасолю – вони будуть набагато корисніші від "аптечного” кальцію.

 

НЕ   ДАЙ   ОСТЕОПОРОЗУ   ТЕБЕ   ЗЛАМАТИ!

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь