16 жовтня – Всесвітній день здорового харчування. Що таке здорове харчування?
16 жовтня – Всесвітній день здорового харчування. Що таке здорове харчування?
Це збалансоване споживання білків, вуглеводів, жирів, вітамінів і мікроелементів з урахуванням добової фізіологічної потреби людини у харчових і біоактивних речовинах.
Здорове харчування — це не тільки добре самопочуття і позбавлення від багатьох недуг, міцна нервова система і нормалізація ваги, але й прагнення до здорового і тривалого життя.
Крім того, кожні сніданок, обід і вечеря у сімейному колі є важливими кроками до зміцнення зв’язку між членами родини.
Давня мудрість говорить: «Ми є те, що ми їмо». На сьогодні науково доведено зв’язок між харчуванням та розвитком основних хронічних неінфекційних захворювань, в тому числі серцево-судинних і деяких онкологічних, які є двома провідними причинами передчасної смертності в світі і в Україні.
Багато людей в силу різних причин нехтують здоровим харчуванням. А даремно… За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, 80 % усіх захворювань певною мірою пов’язані з їжею, а 40 % з них безпосередньо пов’язані з харчуванням людини.
Перейти до здорового способу харчування може кожний. Це тільки вважається, що правильне харчування – нудно, складно та дорого. Насправді здорове харчування не вимагає великих витрат. Страви можуть бути дуже смачні та при цьому прості.
Перше, що треба зробити при переході на здорове харчування – повністю виключити з меню “харчове сміття”, до якого відносять:
- цукор і продукти, які його містять;
- випічку і борошняні вироби білого кольору;
- ковбасу, ковбасні вироби, м’ясні напівфабрикати;
- фастфуд;
- солодкі соки, газована вода і лимонад – замінити можна кавовими напоями;
- майонез, кетчуп і інші соуси штучного походження.
А надалі слід використовувати
16 ПРОСТИХ КРОКІВ ДО ЗДОРОВОГО РАЦІОНУ
- Ніколи не пропускай сніданок.
- Намагайся снідати в першу годину після прокидання й вечеряти не менш ніж за три години до сну.
- Їж поволі. Витрачай на сніданок, обід або вечерю двадцять-тридцять хвилин, на перекус не менше десяти хвилин.
- Не відволікайся під час їжі на телевізор, компʼютер чи книжку.
- Не плутай емоції з голодом. Якщо дуже хочеться солодощів, дозволь собі маленьку порцію. А краще зʼїж фруктів або випий води.
- Пий звичайну воду без смаку, орієнтуючись на відчуття спраги.
- Пий не більше склянки фруктового соку на день.
- Обмежуй споживання цукру (не більше 25 г на день). їж менше оброблених продуктів, у яких забагато солі й жиру.
- Менше солі, цукру та жиру у страви, які готуються вдома.
- Якщо сіль, то йодована.
- Відмовся від шкідливих транжирів, які на етикетці позначають як «частково гідрогенізовані жири», «кулінарний» або «кондитерський» жир.
- Використовуй рослинну олію — соняшникову, кукурудзяну, лляну, оливкову.
- Сала й вершкового масла краще їсти небагато.
- Обирай цільнозерновий хліб. Макарони — з твердих сортів пшениці.
- Розморожуй продукти у холодильнику, де температура близько 4 градусів.
- Добре розігрівай раніше приготовану їжу, а суп доводь до кипіння.
- Багато рухайся. Приділяй спорту, фізкультурі, велосипеду, прогулянкам принаймні пів години щодня.
Необхідно запам’ятати одне дуже важливе правило і завжди наслідувати його – здорове харчування має стати способом життя.
Бережімо себе і харчуймося правильно!