До Всесвітнього дня грудного вигодовування...
З 1 до 7 серпня триває Всесвітній тиждень грудного вигодовування . Це глобальна кампанія, що сприяє підвищенню обізнаності щодо грудного вигодовування.
Докладніше про грудне вигодовування
Грудне вигодовування вкрай важливе для досягнення загальних цілей харчування і здоров’я. Постійний та безпосередній контакт шкіри немовляти до шкіри матері в перші моменти після народження вкрай важливі для збереження життя, підтримання життєдіяльності та розвитку дитини.
Центр громадського здоров’я пропонує факти про грудне вигодовування, які потрібно знати.
1. Як довго дитині треба бути на грудному вигодовуванні та коли починати?
ВООЗ рекомендує розпочати ГВ в перші години життя немовляти. Упродовж перших шести місяців дитина має перебувати виключно на грудному вигодовуванні. Мати має продовжувати його далі (до 2 років і більше), поступово вводячи до раціону харчування відповідний та доброякісний прикорм.
2. Чому грудне вигодовування таке важливе?
Грудне молоко — ідеальна їжа для немовляти. Воно безпечне та містить необхідні антитіла, що сприяють захисту дитини від хвороб. Діти, які знаходяться на грудному вигодовуванні, мають менший ризик ожиріння, розвитку діабету на пізніших етапах життя. Грудне молоко має заспокійливу дію, діти, які ростуть на грудному вигодовуванні менше плачуть, мають кращий зір. Грудне вигодовування сприяє розвитку вилочкової залози, що виробляє Т-клітини, необхідні для захисту імунітету. Грудне молоко містить магній, що підтримує міцність кісток, цинк, а також допомагає розвитку інтелекту дитини.
3. Чи приносить грудне вигодовування користь матері?
Так. Воно зменшує ризик раку молочної залози та яєчників, діабету II типу та післяпологової депресії, скорочує ризик післяродової кровотечі.
4. Як відбувається процес утворення молока?
Груди — це орган. Вони виробляють молоко у відповідь на смоктання дитини. Знання про те, як працює цей орган допоможе зрозуміти процес грудного вигодовування. Груди ще називають молочними залозами. Всередині кожної молочної залози різні частини відіграють свою роль у виробленні та транспортуванні грудного молока.
Альвеоли — це найдрібніші часточки молочних залоз. Саме тут виробляється і зберігається грудне молоко. Альвеоли оточені крихітними м’язами, що виштовхують молоко у вторинні молочні протоки.
Вторинні молочні протоки переносять молоко від альвеол до основних молочних протоків.
Основні молочні протоки — це трубки, що несуть молоко прямо до соска. Жінка має в середньому 9 основних молочних проток у соску.
Грудне молоко — це речовина, що змінюється відповідно до потреб та розвитку вашої дитини.
Молозиво (колострум) виробляється протягом перших декількох днів грудного вигодовування. Воно дуже багате на поживні речовини. У складі молозива є білі кров’яні клітини — лейкоцити, що борються з інфекціями, крім цього там підвищений вміст солей, вітамінів і білків, а жирів і лактози в ньому присутнє менше. У перші дні життя для дитини дуже важлива саме калорійність харчування, тому малюк отримує всю необхідну користь.
5. Якими є особливості годування?
Раннє прикладання новонародженого до грудей дає змогу матері годувати практично відразу після пологів. Смоктання триває всього декілька хвилин, але це допомагає запустити лактацію та емоційно налаштуватися на грудне вигодовування.
Коли дитина тільки народилася, рекомендується годувати її на вимогу. В середньому — кожні дві-три години. Діти харчуються за потребою, залежно від апетиту. Для малюків від 4 місяців приблизна кількість сеансів грудного вигодовування може бути 4–13 на день. Годувати немовлят вночі також є нормою. Коли настає відчуття ситості — годування припиняють.
Намагайтеся проводити якомога більше часу з немовлям у контакті «шкіра до шкіри» впродовж перших днів життя.
Це нормально, коли в одній молочній залозі виробляється більше молока, ніж в іншій. Зазвичай, хлопчики споживають молока більше, ніж дівчата.
Пам’ятайте, що грудне вигодовування — найкраща їжа для дитини.