Делятинська громада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

Всесвітній день головного мозку

Дата: 22.07.2024 09:48
Кількість переглядів: 53

Фото без опису

Вже десять  років  поспіль 22 липня відзначається Всесвітній день мозку. Це  дата присвячена підвищенню обізнаності про розлади мозку та зміцненню його здоров’я.

Мозок - один із найбільш маловивчених органів людини. Головним мозком забезпечується не лише наша вища нервова діяльність, тобто саме те, що робить людину людиною – можливість думати, аналізувати, генерувати почуття, але і функціонування всього організму. Хоча мозок видає загалом 48,6 думок за хвилину, це його лише побічний ефект роботи. Головна функція мозку зовсім не мислення, а менеджмент організму. Адже він відповідає за управління рухами, сприйняття інформації, обробку даних, пам’ять, емоції і багато інших функцій, контролює багато життєво важливих функцій, таких як дихання та кровообіг.

До захворювань та уражень головного мозку відноситься інсульт, черепно-мозкова травма, хвороба Паркінсона, хвороба Альцгеймера та багато інших.

ЯК ДОПОМОГТИ МОЗКУ РОБИТИ ЙОГО РОБОТУ? 

Як би банально не звучало, але регулярний сон, заняття спортом, здорове харчування – це те, що дозволяє зберегти здоров’я всьому нашому організму, в тому числі й мозку.

 ФІЗИЧНА АКТИВНІСТЬ

Доведено, що регулярні вправи сповільнюють вікове погіршення стану мозку й підтримують когнітивні здібності, які з віком зазвичай знижуються. Фізичні вправи також допомагають знизити кров’яний тиск, знизити ризик появи серцево-судинних захворювань, що можуть призвести до інсульту, і допомагають підтримувати нормальний приплив крові до мозку. Оберіть вид активності, який до вподоби саме вам: біг, прогулянка на свіжому повітрі, йога, танці тощо. Головне, щоби такі заняття були регулярними.

Не менш важливими є розумові вправи. Наприклад, читання, розв’язування головоломок, вивчення іноземних мов чи гра на музичних інструментах. 

ПОВНОЦІЙНИЙ СОН

Здоровий сон допомагає бути уважним, зосередженим і здатним ухвалювати зважені рішення. Хоча різним віковим групам потрібна різна кількість сну, загальна рекомендація — не менше 7 годин на добу. Регуляний спокійний сон дає вашому мозку час позбутися від продуктів обміну й оптимізувати пам’ять.

ДОВКІЛЛЯ

Ваше середовище також може впливати на здоров’я мозку. Забруднення довкілля — забруднення води, продуктів харчування та повітря — може призвести до неврологічних проблем, як-то інсульт, порушення розвитку нервової системи.

Повторювані або серйозні травми голови,  що сталися в результаті нещасного випадку або занять екстремальними видами спорту  створюють шкідливі умови для клітин мозку.

ХАРЧУВАННЯ

Нашому мозку необхідні продукти, в яких міститься велика кількість ненасичених жирних кислот омега-3, омега-6, антиоксиданти, вітаміни Е, В6, магній і цинк, гліцин. Це можуть бути різні сорти морської риби, горіхи, злаки, овочі, фрукти та сухофрукти. Уникайте вживання оброблених продуктів, зменште споживання солі та цукру, адже це може сприяти появі серцево-судинних захворювань. Відмовтесь від тютюну й алкоголю.

 МІНІМІЗУЙТЕ СТРЕС

Під час надмірного, а особливо постійного стресу, в людини підвищується рівень кортизолу. Коли головний мозок отримує велику кількість кортизолу, зв’язки між нейронами руйнуються. Якщо вчасно не почати боротися з цим, нейрони можуть повністю відмерти. В результаті пам’ять людини значно погіршиться.

 Будь уважним до свого здоров’я та самопочуття. Якщо часто турбує головний біль, запаморочення, втрата свідомості, порушення координації рухів – це привід звернутися до спеціаліста, який займається роботою мозку, – невролога. Як і з будь-якими симптомами, не чекай, коли стан буде погіршуватися, адже неврологічні захворювання можуть бути дуже небезпечними. З такими симптомами також є сенс звернутися до сімейного лікаря, який за потреби визначить твій подальший маршрут, або сам призначить лікування.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь