Делятинська громада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

Open Data Academy на Івано-Франківщині: представники нашої громади взяли участь у навчальних тренінгах з відкритих даних

Дата: 12.07.2024 13:31
Кількість переглядів: 66

З ініціативи Управління цифрового розвитку і цифровізації Івано-Франківської ОДА  8-9 липня 2024 року в Івано-Франківську відбулися навчальні тренінги на базі Open Data Academy, організовані Міністерством цифрової трансформації України, в межах проєкту «Підтримка цифрової трансформації», що фінасується USAID і UK Dev, у партнерстві з Фондом Східна Європа.

Програма заходу з розвитку відкритих даних розроблена для спеціалістів з питань цифрової трансформації на місцевому рівні.

Івано-Франківщина прагне впроваджувати та розвивати цифрову трансформацію на усіх рівнях влади регіону, а тому публічні дані, які акумулюють місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування в процесі свого функціонування, мають бути у постійному та вільному доступі, щоб суспільство могло їх використовувати у бізнесі, для аналітики, візуалізації, картографування тощо. Потреба в доступі до публічної інформації у формі відкритих даних обґрунтовується також тим, що ця інформація є суспільним благом, а тому має перебувати у відкритому користуванні громадськості, а не лише в розпорядженні посадових осіб чи установ.

Програма тренінгу включала виступи експертів, які охоплювали такі теми:

  •  Що таке відкриті дані та їх цінність. Де шукати відкриті дані. Впливвідкритих даних. Загальні кейси використання відкритих даних (сервіси тапродукти).
  •  Як комунікувати про відкриті дані.
  • Політика відкритих даних: нормативно-правове, організаційно-кадрове та технічне забезпечення. Як готувати дані до оприлюднення: розбір шаблонів типових документів.
  • Методика проведення інформаційного аудиту. Розгляд практичних кейсів та Методика проведення трискладового тесту. Способи знеособлення.
  • Культура роботи з відкритими даними: вимоги до даних і їх машиночитаності, формат та структура. Робота з базами даних. Базові техніки та інструменти автоматизації.
  • Аналітика та візуалізація відкритих даних. Основи візуалізації даних.
  •  Інструменти для візуалізації даних: типи та приклади.

За два дні в заході участь взяли близько 140 учасників, які на базі ініціативи Open Data Academy отримали знання та навички для ефективної роботи з

відкритими даними: пошук інформації, створення, оприлюднення, візуалізація, комунікація з громадськістю. Від Делятинської громади участь у навчанні  взяли начальник відділу загальної, організаційної та інформаційної роботи Лідія Процьків-Доцяк та спеціаліст І категорії того-ж відділу Ірина Кошевчук.

Це сприятиме підвищенню прозорості та ефективності діяльності, як органів місцевого самоврядування так і місцевих державних (військових) адміністрацій.

Тож висловлюємо вдячність організаторам заходу представникам Мінцифри, проєкту «Підтримка цифрової трансформації», спікерам Open Data Academy та колегам з Фонду Східна Європа у підтримці та розвитку відкритих даних на Івано-Франківщині.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь