Делятинська громада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

Вакцинація дорослих

Дата: 10.07.2024 16:12
Кількість переглядів: 37

Фото без опису

Існує розповсюджений міф, що щеплення роблять лише у дитячому віці. Насправді імунітет проти деяких захворювань зберігається не на все життя, тому періодично необхідне повторне введення вакцин. Так само дорослим обов’язково треба робити щеплення проти тих хвороб, від яких вони не отримали захист у дитинстві. А вакцинація є одним із  найзручніших та найбезпечніших заходів профілактики. 

Вакцинація від дифтерії і правця призначена не лише дітям, а і дорослим. Імунітет проти цих хвороб зберігається близько 10 років. Тому необхідна ревакцинація.

Згідно з Календарем щеплень, дорослим роблять планові щеплення проти дифтерії та правця кожні 10 років. Такі щеплення в державних закладах охорони здоров’я проводять безкоштовно.

Першу планову ревакцинацію дорослих, які раніше були щеплені, проводять вакциною АДП-М у віці 26 років з подальшою плановою ревакцинацією АДП-М з мінімальним інтервалом 10 років від попереднього щеплення.

Якщо в дитинстві Ви не вакцинувалися, або невідомо, вакциновані чи ні, необхідно отримати як мінімум три дози вакцини АДП-М.В Україні є безкоштовна та якісна вакцина для профілактики дифтерії та правця із зменшеним вмістом антигена, яку застосовують для дорослих.

Для захисту здоров’я під час війни рекомендуємо перевірити, чи проходили ви імунізацію проти гепатиту В. Зараз будь-хто може опинитися в ситуації, коли потрібно буде хірургічно зашивати рани чи знадобиться переливання крові, тому ризик зараження вірусом гепатиту В зростає.

Більшість дорослих в Україні не отримували цього щеплення в дитинстві: вакцину від гепатиту В додали до національного календаря щеплень у 2000-х роках. 

Для дорослих вакцина від гепатиту B в Україні доступна лише на приватному ринку. Іноді вакцину можна придбати в аптеці при медичному закладі, де працює ваш лікар, або звернутися до приватної клініки. Ви можете обрати вакцину, яка захищає тільки від гепатиту В, або комбіновану вакцину від гепатиту В та гепатиту А. Отримати захист ще й від гепатиту А - бажано, адже проблеми з водопостачанням цілком вірогідні, а отже, можливі. Щеплення рекомендоване для усіх дорослих, які не були вакциновані у дитинстві. Зверніться до свого сімейного лікаря, він проведе обстеження та за потреби призначить лабораторні дослідження, що допоможуть з’ясувати, чи проводили вам щеплення від гепатиту В.Вакцини, доступні в Україні, забезпечують надійний захист, добре переносяться. Завдяки вакцинації людство навчилось боротись зі страшними інфекційними та вірусними хворобами минулого століття та сьогодення.

            Відмовившись від вакцинації, ви ставите під загрозу своє життя і здоров’я.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь