Делятинська громада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

Холера

Дата: 14.06.2024 15:40
Кількість переглядів: 31

Фото без опису

Холера – це гостре інфекційне захворювання, яке спричинюють холерні вібріони, має фекально-оральний механізм передачі інфекції, нерідко характеризується розвитком тяжкої діареї, яка супроводжується значними порушеннями водно-іонного обміну, тяжким зневодненням організму аж до розвитку дегідратаційного шоку з притаманними йому розладами гемодинаміки.

 

Холерні вібріони -  проникають через рот у травний тракт здорової сприйнятливої людини.  Холерний вібріон знаходиться у фекаліях (випорожненнях) зараженої людини.  Дана хвороба характеризується легкістю зараження та швидким поширенням в Україні хворобу відносять до так званих «особливо небезпечних інфекційних хвороб». Сприятливість до холери сягає 95-100 %.

 

Хвороба поширюється, коли фекалії від інфікованої людини потрапляють на засоби повсякденного вжитку, у питну воду або у воду, яку люди вживають під час приготування їжі; або при вживанні риби чи іншого вилову з водойм, що заражені холерним вібріоном.

 

Захворювання зазвичай починається, як звичайний гастроентероколіт, викликаючи розлади шлунково-кишкового тракту. Характерні для холери  багаторазові водянисті випорожнення (можуть виглядати як каламутна рисова вода), блювота, що призводить до значного зневоднення організму. Озноб та підвищення температури до 38°C, зі зниженням до 34°C при прогресуванні хвороби, м'язова слабкість, судоми, слабкість, задишка, зниження тиску.  Перебіг хвороби може бути від легкого до блискавичного, коли смерть хворого наступає вже через декілька годин від початку.

 

                         Профілактика захворювання: 

  1. Миття рук після відвідування туалету, перед вживанням їжі;
  2. Вживати і використовувати під час приготування їжі воду з перевірених джерел або кипячену;
  3. Ретельно мити  фрукти та овочі перед вживанням;
  4. Під час приготування їжі піддавати її термічній обробці                         ( особливо морепродукти, рибу). Готову їжу зберігати в закритому вигляді у холодильнику;
  5. Купатися тільки у дозволених водоймах, не заковтувати воду;
  6. У випадку розладів шлунково- кишкового тракту не займатися самолікуванням, а звернутися до лікаря.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь