Делятинська громада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

Холера

Дата: 14.06.2024 15:40
Кількість переглядів: 49

Фото без опису

Холера – це гостре інфекційне захворювання, яке спричинюють холерні вібріони, має фекально-оральний механізм передачі інфекції, нерідко характеризується розвитком тяжкої діареї, яка супроводжується значними порушеннями водно-іонного обміну, тяжким зневодненням організму аж до розвитку дегідратаційного шоку з притаманними йому розладами гемодинаміки.

 

Холерні вібріони -  проникають через рот у травний тракт здорової сприйнятливої людини.  Холерний вібріон знаходиться у фекаліях (випорожненнях) зараженої людини.  Дана хвороба характеризується легкістю зараження та швидким поширенням в Україні хворобу відносять до так званих «особливо небезпечних інфекційних хвороб». Сприятливість до холери сягає 95-100 %.

 

Хвороба поширюється, коли фекалії від інфікованої людини потрапляють на засоби повсякденного вжитку, у питну воду або у воду, яку люди вживають під час приготування їжі; або при вживанні риби чи іншого вилову з водойм, що заражені холерним вібріоном.

 

Захворювання зазвичай починається, як звичайний гастроентероколіт, викликаючи розлади шлунково-кишкового тракту. Характерні для холери  багаторазові водянисті випорожнення (можуть виглядати як каламутна рисова вода), блювота, що призводить до значного зневоднення організму. Озноб та підвищення температури до 38°C, зі зниженням до 34°C при прогресуванні хвороби, м'язова слабкість, судоми, слабкість, задишка, зниження тиску.  Перебіг хвороби може бути від легкого до блискавичного, коли смерть хворого наступає вже через декілька годин від початку.

 

                         Профілактика захворювання: 

  1. Миття рук після відвідування туалету, перед вживанням їжі;
  2. Вживати і використовувати під час приготування їжі воду з перевірених джерел або кипячену;
  3. Ретельно мити  фрукти та овочі перед вживанням;
  4. Під час приготування їжі піддавати її термічній обробці                         ( особливо морепродукти, рибу). Готову їжу зберігати в закритому вигляді у холодильнику;
  5. Купатися тільки у дозволених водоймах, не заковтувати воду;
  6. У випадку розладів шлунково- кишкового тракту не займатися самолікуванням, а звернутися до лікаря.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь