Делятинська громада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

Алкоголізм

Дата: 14.06.2024 15:29
Кількість переглядів: 77

Фото без опису

АЛКОГОЛІЗМ  — захворювання, зумовлене систематичним вживанням спиртних напоїв, що згубно впливає на здоров’я, поведінку у побуті, працездатність населення, шкодить добробуту та руйнує моральні засади суспільства.

 

Згідно останніх досліджень, серцево-судинна система є особливо вразливою до дії алкоголю. Вживання міцних напоїв підвищує ризик захворіти на ішемічну хворобу серця, артеріальну гіпертензію, аритмію, може  сричинити інсульт, інфаркт,  Через систематичне тривале вживання алкогольних напоїв також може розвинутися серйозне  психічне захворювання - алкогольний психоз, найбільш поширеною формою якого є «біла гарячка». Все частіше ця недуга  проявляється у молодих людей, які починають вживати алкогольні напої з підліткового віку, в час, коли їх нервова система ще не повністю сформована і є уразливою до шкідливої дії спиртного.

Вживання алкоголю збільшує ризик захворювання на онкологію. За твердженням Всесвітньої організації охорони здоровʼя, «Безпечної дози алкоголю НЕ ІСНУЄ», будь-яка кількість будь-якого алкоголю є шкідливою для здоровʼя і може призвести до негативних наслідків, зокрема, до розвитку раку (раку гортані, раку стравоходу,  раку шлунку, раку печінки,  раку підшлункової залози). Приблизно у третині випадків смертей від раку зумовлена основними поведінковими факторами ризику (нездорове харчування, шкідливі звички, гіподінамія), серед яких є і вживання алкоголю.

Проблема «шкідливих звичок» є найбільш поширеною в наш час, а боротьба з ними це завдання не тільки державного рівня, а й кожної окремої людини.

 

ПРОФІЛАКТИКА

 

  • Оптимальний період для створення антиалкогольних установок – молодший та середній вік

 

  • Не долучатися до вживання алкоголю

 

  • З юних років привчатися до спорту

 

  • Тренувати силу волі, відмовлятися від пропозицій щодо вживання спиртних напоїв

 

  • Знайти собі корисні та цікаві заняття

 

  • Навчитись отримувати задоволення від тверезого спілкування

 

  • Відпочивати під час вихідних та свят, не вживаючи алкоголю

 

  • Загартовуватись і піклуватися про стан свого здоров’я, ставити собі мету в житті

                                        Алкоголь - фактор ризику НІЗ

У квітні 2024 року Центр Громадського здоров’я проводив вебінар до місячника обізнаності про вживання алкоголю, під час якого виступив також представник Товариства Анонімних Алкоголіків (ТАА)і поділився своїм особистим досвідом. Окрім того, відбулась зустріч із  представниками ТАА щодо потенційної співпраці. Важливо зазначити, що Австралійське Керівництво з лікування розладу, повʼязаного із вживанням алкоголю, рекомендує ТАА як одну із ефективних інтервенцій за принципом «рівний-рівному».

 Згідно з результатами національного опитування STEPS «Поетапний підхід ВООЗ до епіднагляду з факторами ризику неінфекційних захворювань, проведеного з липня по листопад 2019 року, активними споживачами спиртних напоїв, які вживали алкоголь за останні 30 днів, виявилось більше половини (або 55,6%) учасників опитування. Середня частота випадків вживання алкогольних напоїв становила майже 6 разів на місяць у жителів сільської місцевості та 4 рази на місяць у мешканців міст. Пʼята частина (або 19,7%) населення вживала шість і більше доз алкоголю за епізод вживання протягом останніх 30 днів, що є ознакою надмірного вживання алкоголю. При цьому, частка респондентів, які ніколи впродовж життя не вживали алкоголь, становила 13,2%. Треба відмітити, що 39% дорослих зазначили, що припинили пити через негативний вплив алкоголю на їх організм, за порадою лікаря або іншого медичного працівника. На жаль, 12,7% із тих, хто вживав алкоголь впродовж останніх 12 місяців повідомили, що не змогли припинити пити після початку вживання. Потребували алкоголю вранці для полегшення похмілля за останній рік 13,2 % з числа опитаних осіб, які вживають алкоголь та ж частка, відповідно, мала проблеми в сімʼї і на роботі.

Івано-Франківським ОЦКПХ в квітні 2024 року, в рамках місяця підвищення обізнаності населення про шкідливий вплив алкоголю, з метою оцінки рівня вживання алкоголю серед населення Івано-Франківської області, було ініційовано проведення оплайн-анкетування за тестом,  розробленим Всесвітньою організацією охорони здоровʼя для ідентифікації розладів, пов’язаних із вживанням алкоголю - AUDIT (The Alcohol Use Disorders Identifications Test), що використовується як інструмент для скринінгу, виявлення небезпечного та шкідливого споживання алкоголю і вказує на три рівня проблеми: небезпечний вплив для здоровʼя, симптоми залежності, поведінкові та соціальні відхилення через споживання алкоголю.

За результатами аналізу отриманих за місяць проходження в форматі онлайн-опитування 782 анонімних відповідей, ситуація наступна:

- ніколи не вживали спиртні напої 103 (або 13,2%) опитаних респондентів;

- 377 (або 48,2%) осіб вживають алкогольні напої 1 раз на місяць і рідше;

- 198 (або 25,3%) осіб вживають алкогольні напої від 2 до 4 раз на місяць;

- 40 (або 5,1%) вживають алкогольні напої від 2-х до 3х раз на тиждень;

- в день, коли вживається алкоголь, 626 (або 80,1%) респондентів вживають по 1-2 порції спиртного, 111(або14,2% осіб) вживають від 3х до 4х порцій, 26 (або 3,3%) - від 5 до 6 порцій.  

- на питання «Як часто впродовж минулого року Ви не могли зупинитись, якщо почали пити алкоголь?»,  - «Hіколи» -  відповіли 93,1% pecпондентів, «Раз на місяць або рідше» - 28 осіб (3,6%), «Щомісяця» -10 осіб (1,3

- не виконували того, чого зазвичай від них очікували через вживання алкоголю 36 (або 4,6%) респондентів.  

- потребу випити зранку через зловживання алкоголю напередодні відчували один раз на місяць 18 (або 2,3%) учасників опитування.  

- відчуття провини з приводу вживання алкоголю 1 раз на місяць відчувають 84 (або 10.79) учасників опитування, 1 раз на тиждень - 16 (2%) осіб. «Ніколи» на це питання відповіли 85,7% респондентів;

- на питання «Як часто впродовж минулого року Ви не могли пригадати події попереднього дня через те, що були у стані спʼяніння?» переважна більшість 728 (або 93,1%) осіб відповіли «Ніколи», 42 (або 5,4%) респондентів - один раз на місяць або рідше,  

- причиною травмування себе або оточуючих в стані алкогольного спʼяніння заминулий рік стали 16 (aбо 2%) ociб, причиною травмування себе або оточуючих в цьому стані раніше, за минулий рік стали 23 (або 2,9%) учасників опитування. «Ніколи» на це питання відповіли 743(96%) осіб;                                                                                     - за минулий рік висловлювали стурбованість з приводу вживання алкогольних напоїв члени родини, друзі або лікар 27-м (або 3,5%) учасникам опитування. Раніше, ніж за минулий рік таку ж стурбованість висловлювали 24-м або  (3.1%) особам. «Hіколи” - 731 (або 93,5%) осіб.

Таким чином, підводячи підсумок цього першого опитування , проведеного на регіональному рівні за тестом ВООЗ AUDIT, з метом оцінки рівня вживання акоголю серед населення Івано- Франківської області, треба зазначити, що у більшості, а саме у 728 (або 93.1%) учасників опитування відсутня як фізична так і психологічна залежність від алкоголю.

 У 31 (або 4%) pecпондентів намітився ризиковий рівень вживання алкоголю, на який треба  звернути увагу та можливо знизити самостійно.  

У 10 (або 1,4%) осіб виявився шкідливий рівень вживання алкоголю, який вже почав приносити негативні наслідки для здоровʼя та потребує корекції як самостійної, так і фахової. У 11 (або 1,5%) осіб, які прийняли участь у анонімному анкетуванні , прослідковують ознаки залежності від алкоголю та зявилися поведінкові та соціальні відхилення, як потребують звернення за допомогою до спеціалістів.

Згідно останніх досліджень, серцево-судиння система є особливо вразливою до дії алкоголю. Вживання міцних напоїв підвищує ризик захворіти на ішемічну хворобу серця, артеріальну гіпертензію, аритмію, може  сричинити інсульт, інфаркт,  Через систематичне тривале вживання алкогольних напоїв також може розвинутися серйозне  психічне захворювання - алкогольний психоз,найбільш поширеною формою якого є «біла гарячка». Все частіше ця недуга  проявляється у молодих людей, які починають вживати алкогольні напої з підліткового віку, в час, коли їх нервова система ще не повністю сформована і є уразливою до шкідливої дії спиртного.

Вживання алкоголю збільшує ризик захворювання на онкологію. За твердженням Всесвітньої організації охорони здоровʼя, «Безпечної дози алкоголю НЕ ІСНУЄ», Будь-яка кількість будь-якого алкоголю є шкідливою для здоровʼя і може призвести до негативних наслідків, зокрема, до розвитку раку (раку гортані, раку стравоходу,  раку шлунку, раку печінки,  раку підшлункової залози. Приблизно у третині випадків смертей від раку зумовлена основними поведінковими факторами ризику (нездорове харчування, шкідливі звички, гіподінамія), серед яких є і вживання алкоголю.

  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь