Делятинська громада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

Міжнародний день здоров’я рослин – 2024

Дата: 10.05.2024 15:21
Кількість переглядів: 94

Фото без опису

 

12 травня 2024 року спільнота Міжнародної конвенції із захисту рослин (МКЗР), до якої входить і Україна, у всьому світі відзначатиме Міжнародний день здоров’я рослин під гаслом «Здоров’я рослин, безпечна торгівля та цифрові технології».

Основна мета заходів в рамках Міжнародного дня здоров’я рослин полягає в залученні якомога більшої кількість людей до проблеми збереження здоров’я рослин, в підвищенні глобальної обізнаності про те, як захист здоров'я рослин може допомогти припинити голод, зменшити бідність, захистити довкілля та сприяти економічному розвитку.

Від рослин залежить і наше здоров’я, і здоров’я нашої планети. Рослини становлять 80% їжі, яку ми їмо, і виробляють 98% кисню, яким ми дихаємо. Шкідники та хвороби рослин спричиняють втрату до 40% світових продовольчих культур.

Держпродспоживслужба Прикарпаття виконує ряд важливих завдань у сфері захисту здоров’я рослин, зокрема:

недопущення проникнення на територію області карантинних організмів;

  •  забезпечення експорту української продукції з урахуванням вимог країн-партнерів України в міжнародній торгівлі рослинами та рослинними продуктами;
  • локалізація та ліквідація виявлених вогнищ карантинних шкідливих організмів;
  • недопущення негативних наслідків від використання пестицидів.

Найважливішою складовою частиною продовольчої  безпеки є фітосанітарна безпека, спрямована на захист території від ризиків, пов’язаних з проникненням карантинних організмів, а також захист рослин від поширення шкідників, хвороб та бур'янів.

Для своєчасного виявлення на території області вогнищ карантинних шкідників, збудників хвороб рослин і бур’янів, організації боротьби з ними і запобігання їх подальшого розповсюдження, державними фітосанітарними інспекторами щороку проводяться обстеження лісових насаджень, земель сільськогосподарського призначення, тепличних господарств, садів та розсадників, а також парків, лісосмуг, придорожніх смуг та інших угідь.

За результатами обстежень встановлено наявність на території області п’яти карантинних організмів, а саме:

- американський білий метелик на площі – 58,3 га;

- західний кукурудзяний жук на площі – 416,03 га;

- рак картоплі на площі -  15,604 га;

- золотиста картопляна нематода на площі -  2,21 га;

- амброзія полинолиста на площі – 6,01 га.

Задля охорони території України від занесення регульованих шкідливих організмів з інших країн, спеціалісти Держпродспоживслужби проводиться огляд та інспектування імпортних об’єктів регулювання. Так, за 2023 рік, доглянуто 1153 т продовольчих, фуражних, технічних об’єктів регулювання, 694 м3 лісоматеріалів, 33916 одиниць садивного матеріалу, 648 штук дерев’яного пакувального матеріалу, 59 т виробів з деревини.

Використання сучасних інтегрованих системах захисту рослин з метою недопущення втрат врожаю від пошкодження шкідниками, хворобами та бур’янами, передбачає науково обґрунтоване застосування пестицидів. У 2023 році сільськогосподарськими підприємствами усіх форм власності проведено захисні заходи на площі 901 тис. га. з використанням 764 тонн засобів захисту рослин.

З  метою поширення та популяризації знань у сферах карантину і захисту рослин, щодо переміщення рослин та пов’язаних з ними шкідливих організмів при міжнародних подорожах, заохочення дітей і молоді до відповідального поводження з імпортними рослинами та рослинними продуктами, інформування щодо появи нових небезпечних шкідливих організмів, що нещодавно були виявлені в Україні, карантинних організмів що вже виявлені на території області, їх небезпеки, зовнішні ознаки та методи боротьби з ними, безпечного поводження з пестицидами, ролі та завданнях Держпродспоживслужби та її територіальних органів, спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби Прикарпаття проведуть семінари в закладах загальної середньої та вищої освіти Івано-Франківської області.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь