Делятинська громада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

З Міжнародним днем Європи!

Дата: 09.05.2024 08:13
Кількість переглядів: 101

Фото без опису

Щорічно у травні європейські країни відзначають День Європи, присвячений співпраці держав континенту та євроінтеграції. З 2023 року Україна вперше розпочала відзначати цю подію одночасно з іншими країнами Євросоюзу

У ЄС відзначаються два Дні Європи – 5 та 9 травня. Вони присвячені різним подіям, важливим для континенту.

День Європи 5 травня присвячений заснуванню Ради Європи у 1949 році. А 9 травня 1950 року була підписана так звана "Декларація Шумана" про об'єднання промисловостей Франції та Західної Німеччини. Утворена співдружність з часом розширилася до Європейського Союзу.

Після створення ЄС Міжнародний день Європи почали відзначати 9 травня, а свято 5 травня має лише інформаційний характер.

Раніше Україна відзначала День Європи третьої суботи травня, окремо від решти європейських країн.

8 травня 2024 року президент України Володимир Зеленський підписав указ про святкування 9 травня Дня Європи. За словами глави держави, буде правильно відзначати День Європи разом з усією вільною Європою:

"Багато років тому на нашому континенті була встановлена традиція святкування Дня Європи для відзначення досягнутих миру і єдності. Сьогодні єдність на нашому континенті наближає нас до святкування першого дня нашого миру. Щороку з завтрашнього дня 9 травня ми будемо шанувати нашу історичну єдність - єдність всіх європейців, які знищили нацизм і переможуть рашизм".

В Україні до повномасштабної війни День Європи відзначали на центральних площах великих міст. До свята приурочували концерти та інформаційні заходи щодо європейських країн, а також говорили про євроінтеграцію. Наразі під час військового стану святкові акції скасовані, щоб уникнути скупчення людей. Але як тільки настане довгоочікуваний мир, День Європи в Україні знову відзначатимуть - тепер уже 9 травня.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь