A A A K K K
для людей із порушенням зору
Делятинська громада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

Хвороба Лайма

Дата: 15.04.2024 09:41
Кількість переглядів: 29

Фото без опису

Хвороба Лайма (також відома як — бореліоз, Лайм-бореліоз, системний кліщовий бореліоз) — природно-осередкова інфекційна хвороба з групи бактеріальних зоонозів, яку спричинюють борелії комплексу Borrelia burgdorferi sensu lato. Хворобу передають кліщі. Характеризується вона переважним ураженням шкіри у вигляді мігруючої еритеми, а також нервової системи, опорно-рухового апарату і серця.

 

Найбільша кількість захворювань реєструється у весняно-осінній період (травень-жовтень), що повязано зі збільшенням проведення часу на відкритому повітрі та сезонною активністю кліщів (найбільш активні у квітні-червні та серпні-жовтні).

 

Якщо ви зібралися на прогулянку, відпочинок, похід до лісу за ягодами чи грибами перш за все, подбайте про відповідне вбрання: найбільш безпечним буде одяг із довгими рукавами, світлого кольору, який прилягає до тіла.

 

Для захисту від кліщів використовуйте репелент (акарицид) — спеціальний засіб, що відлякує кліщів. Він може бути у вигляді аерозолю, мазі тощо. Дотримуйтесь вимог інструкції з використання засобу.

 

На прогулянці тримайтесь ближче до центру стежки та не заходьте в траву поруч: саме там кліщів найбільше.

Зверніть увагу на те, що коли кліщ прикріпляється до вашого одягу, він залишається нерухомим, аж до тих пір, поки ви не припините активно рухатись, сядете чи ляжете. Саме після того, як ви припинили рухатись, кліщ починає шукати місце прикріплення. Цей процес може тривати від півгодини до трьох і більше годин. Відчути укус кліща фактично неможливо: він виділяє анестезуючу речовину, яка знеболює укус. Одразу після повернення додому  огляньте дітей, тварин та себе: найкраще це зробити в білій ванній.

 

Одяг, який ви зняли, необхідно ретельно почистити або випрати, а потім попрасувати. Те саме зробіть з речами, якими ви користувалися на прогулянці. Просте витрушування не допоможе позбутися кліща.

Що робити, якщо ви все ж виявили кліща? Одразу зверніться до лікаря. В травмпункті вам допоможуть витягти кліща та проконсультують щодо подальших дій.  Якщо поблизу лікаря немає, видаліть кліща самостійно. Для цього можна використовувати спеціальній пристрій для видалення кліщів, що продається у аптеках. Необхідно підсунути його під кліща якомога ближче до шкіри і, розхитуючи з боку в бік, праворуч-ліворуч, викрутити. Якщо нема пристрою, зробіть це пальцями, обгорнутими марлевою серветкою або пінцетом чи петлею з нитки. Витягайте кліща повільно, розхитуючи з боку вбік або викручуючи. Важливо видалити кліща разом із хоботком. Якщо ж він відірвався, видаліть його стерильною голкою. Після видалення кліща ранку потрібно змастити антисептиком, а руки вимити з милом.

 

Необхідно пам’ятати - не всі кліщі переносять збудників небезпечних хвороб, однак їх укуси можуть загрожувати людині такими хворобами, як іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), кліщовий вірусний енцефаліт та інші. 

 

Інформація про місце, час і дату укусу і про те скільки кліщ міг перебувати на шкірі, є важливою для оцінки ризику зараження. Чим він менший, тим менша вірогідність захворювання. Після видалення кліща необхідно обов’язково звернутись до лікаря-інфекціоніста.

Специфічні Іg M зявляються у крові через 3-4 тижні від інфікування (пік - 6-8 тижнів) та минають протягом багатьох років, навіть у пацієнтів, ефективно лікованих антибіотиками, це стосується також специфічних Ig G.

 

ДУ “Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України” в лабораторії особливо небезпечних інфекцій, за адресою м. Івано-Франківськ, вул. Шевченка 4, проводить високоточні дослідження крові на визначення антитіл класів Іg M та Ig G до збудника бореліозу (хвороба Лайма). Окрім цього лабораторією проводиться видова діагностика кліщів - мікроскопія мазка біоматеріалу кліща в темному полі зору на борелії. Матеріалом для бактеріологічного та серологічного дослідження слугують іксодові кліщі та сироватка крові людини. Оплата досліджень проводиться згідно затвердженого прейскуранту, який розміщений на офіційному сайті установи за посиланням https:www.ses.if.ua.

Прийом та відбір біоматеріалу здійснюється щоденно в робочі дні з 8:00-15:30 в інформаційному центрі установи за телефоном 097 605 20 35.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь