Лептоспіроз
Лептоспіроз – це небезпечне гостре інфекційне захворюванняа, спільне для людей і тварин збудником якого є бактерії роду лептоспіра (Leptospira).
Джерело і резервуар збудника інфекції – хворі і перехворілі тварини (найчастіше гризуни), які виділяють лептоспіри із організму в навколишнє середовище з сечею, фекаліями, молоком, а також виділеннями з легенів і статевих органів. Де вони, там і мікроскопічні лептоспіри, що їх тварини виділяють з сечею. Відтак потенційно заразним стає все, де пробіг гризун: городня ділянка, підвал, трава чи пісок біля озера. У той же час, людина від людини заразитися лептоспірозом не може. Інкубаційний період триває від 4 до 14 днів (частіше 7 - 9 днів).
Початок хвороби зазвичай гострий. З'являється озноб, нерідко сильний, температура тіла швидко досягає високих цифр (39-40 ° С), червоніють очі, але без симптомів кон'юнктивіту (відчуття стороннього тіла в оці тощо).
Характерною ознакою є сильні болі в м'язах, особливо в литкових, а також м'язах стегон і поперекової області.
Висока температура зазвичай тримається протягом 5-10 днів, після чого знижується.
При лептоспірозі також страждають нирки, аж до розвитку гострої ниркової недостатності, яка може стати причиною летального результату.
У разі підозри, що ви захворіли на лептоспіроз, слід негайно звернутися до лікаря.
Найбільш ефективне лікування на початковому етапі хвороби (до 4 дня).
Для профілактики лептоспірозу необхідно вакцинувати сільськогосподарських і домашніх тварин, існує також вакцинація для людей.
Варто уникати купання в стоячих водоймах, особливо якщо там можуть водитися пацюки, надягати гумові чоботи і рукавички при роботі з землею, не пити воду з відкритих водойм.
Необхідно ретельно мити овочі і фрукти, обдавати їх окропом, здійснювати термічну обробку продуктів тваринного походження, води. Свіже молоко перед вживанням слід кип’ятити, дотримуватись правил особистої гігієни, мити руки з милом перед вживанням їжі.
Величезне значення в профілактиці лептоспірозу має захист водойм від можливих забруднень продуктами життєдіяльності сільськогосподарських тварин та гризунів.
Найдієвішим засобом профілактики є знищення (проведення дератизації) пацюків та мишей, захищати продуктові склади, житло від проникнення в них гризунів.