Делятинська громада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

Тиждень нейрорізноманітності – 18-24 березня

Дата: 22.03.2024 11:22
Кількість переглядів: 38

Фото без опису

Термін «нейрорізноманіття» означає, що існуючі відмінності є природною частиною людських варіацій і їх слід враховувати при організації життя суспільства. В цей Тиждень люди та організації всього світу об’єднуються, щоб створити суспільство, яке буде більш сприйнятливим, інклюзивним і рівноправним для людей із нейрорізноманітністю.

З цього приводу з 18.03.2024 по 24.03.2024 року світова спільнота проводить комунікаційні заходи щодо когнітивних варіацій людини в контексті  біорізноманіття. Ця точка зору виникла внаслідок руху за права людей з аутизмом, як виклик панівним поглядам на те, що деякі речі, які зараз класифікуються як розлади розвитку нервової системи, за своєю суттю є патологічними.

Нейрорізноманітність включає осіб з аутизмом, синдром дефіциту уваги, з гіперактивністю, деменцією та ще низку інших сенсорних та/або інформаційних відмінностей.

У світі 70 мільйонів людей мають аутизм, ще близько 70 мільйонів мають синдром дефіциту уваги й гіперактивність. Неймовірна кількість людей не має діагнозу – вони адаптувалися до суспільства. Жінки з аутизмом є більш соціальними й зазвичай добре адаптуються. Ігнорувати це неможливо. У суспільстві багато різних людей, комфортно має бути всім. Не має бути ситуації, коли хтось відрізняється, тому решта поступаються своїми кордонами, створюючи тільки комфортні умови для окремої групи людей. Тут мова йде про те, що наразі дуже сильний перегин у світовому суспільстві йде саме в сторону більшості, яких ми визначаємо як «нормальні», а людей що під неї не підпадають одразу відкидають. Звісно, якщо в людини є якісь прояви агресії або вона поводиться соціально неприйнятно, це не означає, що всі мають прийняти її особливість. Мова про повагу до нейрорізноманітності, до моментів, які не є принциповим. Коли ж ми говоримо про агресію, істерики, то завжди є певні причини, які треба з’ясувати, що ж спонукало до їх виникнення. Наприклад є медичний факт – у людей з аутизмом з дитинства мозок розвивається більшим за розміром, ніж у нормотипової дитини. Дитина, яка має більший мозок, матиме і більший внутрішньочерепний тиск. У такому випадку в неї болить голова, вона погано себе почуває, кричить. Батькам потрібно з’ясувати причину такої поведінки дитини з допомогою медиків


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь