Делятинська громада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

Конфлікти між батьками і дітьми: пам'ятка для батьків...

Дата: 20.03.2024 14:38
Кількість переглядів: 387

 

 Діти і батьки - найрідніші люди на всіх етапах розвитку людства. Але й найбільш популярні сторони протистояння.

Такі конфлікти є найпоширенішими в сімейному житті. Розглянемо фактори, які є причинами конфліктної взаємодії батьків і дітей. До них належать такі: тип внутрішньосімейних відносин, неефективність батьківського ставлення до дитини, вікові кризи в дитини, особистісні відмінності батьків  і дітей, несприятливий вплив інших вагомих людей.
        Тип внутрішньосімейних відносин. Виділяють гармонійний і дисгармонійний типи сімейних відносин. Для гармонійних відносин характерне співробітництво, взаємодопомога, рівноправність усіх учасників сім’ї. У такій сім’ї дорослі спілкуються з дітьми товариським тоном, коректно спрямовують поведінку дитини, хвалять, висловлюючи свої поради; батьки допускають дискусії з приводу тих чи інших подій, які стосуються вчинків і поведінки дитини; батьки, як правило, не підкреслюють своє керівне становище. Для такої сім’ї характерний демократичний стиль виховання дитини, такі батьківські дії дають ефект розуміння, прийняття й розуміння особистості дитини.

У дисгармонійній сім’ї спостерігається конфліктна взаємодія подружжя, напруженість, неможливість віднайти гідного способу спілкування між батьками й дітьми, почуття й емоції сторін до уваги не беруться, у взаємовідносинах зберігається дистанція. Така поведінка приводить до невротичних реакцій членів сім’ї, виникнення почуття постійної турботи в дітей.

Конфліктологи виділяють 4 причини неефективності батьківського ставлення до дитини:

  • педагогічна і психологічна несумісність батьків (незнання батьками психологічних особливостей дітей певного віку);
  • некритично засвоєні стереотипи виховання дітей (авторитарний базується на заборонах; ліберальний – роби, що хочеш);
  • особисті проблеми й особливості характеру батьків;
  • особливості спілкування з іншими членами сім’ї.

        Вікові кризи в дитини – це перехідний період від одного етапу розвитку дитини до другого. У ці кризові періоди діти стають неслухняними, вередливими, дратівливими й агресивними. Виділяють такі вікові кризи в дітей (за Д. Ельконіним):

  • криза першого року життя;
  • криза трьох років (перехід від раннього дитинства до дошкільного віку);
  • криза 6-7 років (період переходу від дошкільного до молодшого шкільного віку);
  • криза статевого дозрівання (період переходу від молодшого шкільного віку до підліткового 12-14 років);
  • підліткова криза (15-17 років).

        Особистісні характеристики відмінностей батьків і дітей. До таких несприятливих рис батьків належать: холодність, вимогливість, консерватизм, надмірний раціоналізм, недостатність ніжності, підвищена тривожність, зловживання шкідливими звичками. Серед особистісних особливостей дітей називають наступне: низьку успішність, порушення правил поведінки, ігнорування рекомендацій батьків, непослух, упертість, егоцентризм, самовпевненість, лінь.

        Несприятливий вплив інших вагомих людей (окрім батьків). Мається на увазі негативне втручання в процес виховання дитини дідусів і бабусь. Що ж робити? Діти повинні попросити батьків пояснити їм докладніше суть конфлікту, якщо батьки не зробили цього самі. Батьки, у свою чергу, повинні проявляти чуйність і заохочувати дітей до обговорення. Реакція батьків на конфлікти з дітьми з гнівом, критикою змусить дитину тільки більше переживати. Відкритість і чесність батьків психологи ставлять в обов’язкові умови. «Бої» повинні вестися з розумом. Необхідно також зберігати серйозну батьківську реакцію на важливі питання, такі як секс, наркотики, алкоголь тощо.

        Підкреслюючи важливість обговорень, психологи відзначають, що ті діти, які залучені батьками в обговорення конфліктів із раннього віку, більш схильні розмовляти з батьками при виникненні будь-яких проблем. Батькам для збереження психологічної «форми» для вирішення конфліктів рекомендується більше читати про дослідження в області психології дітей і підлітків, щоб не тільки знаходити ключі й вирішення проблем, але й згадувати в подробицях, що значить рости.

        Дуже часто батьки й діти під час конфлікту не можуть подивитися на ситуацію з іншого боку або випробували вже все, але так і не в силах гармонізувати відносини. Конфлікти можуть набувати загрозливу інтенсивність, яка впливає на повсякденне життя всіх учасників, на сімейне щастя й особистісні зміни. Тоді родині потрібна консультація психолога. Сім’я отримує безпечні умови вирішення конфліктів і професійну допомогу в гармонізації відносин.

Пропонуємо вам декілька рекомендацій для налагодження стосунків між вами та вашими дітьми:

  • спілкуйтеся з дитиною, дозвольте їй повністю висловлюватися, навіть якщо вважаєте, що проблема незначна;
  • делікатно цікавтеся справами дитини, допомагайте у вирішенні конфліктів порадою, але надайте дитини право вибору;
  • сформуйте і дотримуйтеся єдиної системи виховних вимог, уникайте суперечності між вимогами батька і матері, батьків і родичів, батьків і вчителя;
  • поповнюйте педагогічні знання із літератури, звертайтеся до педагогів, фахівців психологічної служби закладу;
  • виховуйте дитину власним прикладом — демонструйте позитивні способи вирішення конфліктів, вчіть дитину домовлятися, пояснюйте суперечливі моменти.
  • необхідно поважати права дітей;
  • дітям варто давати трохи свободи, звичайно, знаючи, куди вони йдуть, що будуть робити й наскільки це безпечно; але дзвінки, листи та думки дитини можуть залишатися їх «приватною власністю»;
  • усі встановлювані для дітей правила повинні бути справедливими й відповідати віку дітей;
  • якщо дитина регулярно доводить вчинками свою надійність, строгість вимог і контролю допустимо послабити.

Нехай конфлікти з дітьми у вашій родині будуть крайньою рідкістю й завжди мають швидке, позитивне рішення.

 

Служба у справах дітей Делятинської селищної ради

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь