A A A K K K
для людей із порушенням зору
Делятинська громада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

Про посилення охорони ранньоквітучих об’єктів рослинного світу на території Делятинської селищної територіальної громади

Дата: 05.03.2024 14:29
Кількість переглядів: 43

Фото без опису

Відповідно до вимог Законів України “Про охорону природнього навколишнього середовища”, “Про рослинний світ”, “Про Червону книгу України”, з метою посилення заходів державного нагляду щодо збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу, Делятинська селищна рада звертається до жителів громади.

З настанням весняно-літнього періоду особливо актуальним є питання збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу, в тому числі занесених до Червоної книги України. Щороку, у весняний період, триває масова торгівля ранньоквітучими видами рослин, зокрема й тими, що  є рідкісними і перебувають під загрозою зникнення.

Фото без опису

Збирання первоцвітів дуже шкідливе для природи тим, що не дає можливості рослинам утворити насіння. До того ж пошкоджуються сусідні квітки, ламаються стебла та бруньки. Масовий збір первоцвітів знижує чисельність їх популяцій.

     Законодавство України суворо забороняє збір, продаж та купівлю рідкісних дикорослих рослин. За порушення законодавства  передбачена адміністративна відповідальність за статтею 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, згідно з якою громадяни, які скоїли такі дії, несуть відповідальність у вигляді штрафу від 510 до 1700 грн з конфіскацією рослини.

     Аналогічні дії, вчинені щодо першоцвітів, які зростали в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, тягнуть за собою накладення штрафу від 1700 до 3655 грн з конфіскацією рослини.

     Тож, з метою недопущення порушення вимог природоохоронного законодавства в частині незаконного збирання і заготівлі, торгівлі рідкісними та зникаючими ранньоквітучими рослинами і первоцвітами, закликаємо усіх жителів громади бути свідомими, берегти природу і не знищувати ранньоквітучі об’єкти рослинного світу!

Памятаймо, що від нас залежить чи будуть наші діти й онуки милуватися цими дарами природи!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь