A A A K K K
для людей із порушенням зору
Делятинська громада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

Чи потрібно робити щеплення дорослим?

Дата: 21.02.2024 09:54
Кількість переглядів: 58

Фото без опису

Вакцини потрібні не лише дітям, але й дорослим. Захищати своє здоров’я від ризиків необхідно у будь-якому віці і щеплення допоможе з цим.

         Усі щеплення мають різний час дії. Дія деяких щеплень зберігається на 1, 5, 10 років, але найчастіше - на все життя. Дотримання календаря щеплень дозволяє до 16 років отримати стійкий імунітет до основних інфекційних захворювань.

Які щеплення роблять дорослим?

         Календар вакцинації містить лише список обов'язкових щеплень для дорослих в Україні. До обов'язкових відноситься щеплення від правця та дифтерії для дорослих, що проводиться  у 26 років (з ревакцинацією раз на 10 років). В умовах скупчення і переміщення великої кількості людей зростає ризик розповсюдження небезпечних інфекцій, включно з дифтерією. Усім дорослим рекомендуємо перевірити, коли вони востаннє отримували щеплення від дифтерії і правця: якщо минуло 10 років, час пройти ревакцинацію. Якщо ви не пам’ятаєте, коли востаннє вакцинувалися від дифтерії та правця, і не маєте доступу до документа про щеплення, краще вакцинуватись.

Щеплення від гепатиту для дорослих обов'язкове?

         Кожен може захворіти на гепатит, тому потрібно отримувати захист від цієї хвороби. Існують також групи підвищеного ризику, яким особливо важливо вакцинуватись від цього захворювання печінки.

Найбільша ймовірність заразитись гепатитом у тих, хто:

  • подорожує іншими країнами;
  • контактує з хворим на гепатит А;
  • має хронічне захворювання печінки;
  • має проблеми зі згортанням крові, наприклад, гемофілія;
  • вживає наркотики.

Більшість дорослих в Україні не отримували щеплення проти вірусного  гепатиту В  в дитинстві. Вакцину від гепатиту В додали до національного календаря щеплень у 2000-х роках. 

         Як COVID-19, так і грип можуть ускладнюватися бактеріальною пневмонією. Її найпоширеніша причина — пневмокок. Тому людям із групи ризику (65+, особам  з хронічними  захворюваннями) варто зробити щеплення від пневмококової інфекції. 

         Це щеплення не входить до календаря щеплень, тому зробити його можна  за  власний кошт. Дорослим вводять одну дозу вакцини.

         Дорослим, які не отримали щеплення від кору в дитинстві, для формування імунної відповіді необхідно дворазове введення вакцини з інтервалом в 1 місяць. Зазвичай люди, які перехворіли на кір або були своєчасно щеплені, мають хороший імунітет проти хвороби, однак, якщо аналіз крові не показує наявності антитіл до вірусу, щеплення варто повторити.

Вакцинація — найбільш ефективний, безпечний та доступний метод зниження рівня інфекційної захворюваності.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь