Інформація про грип птиці
На даний час в Україні досить складна епізотична ситуація щодо грипу птиці. У зв’язку з реєстрацією спалахів грипу птиці в індивідуальному секторі, а пізніше у великих господарствах. Основним джерелом зараження та перенесення захворювання є дика перелітна і синантропна птиця. Тому просимо вжити заходів, які забезпечать недопущення занесення і поширення збудника на території вашої громади.
Грип птиці — висококонтагіозне вірусне захворювання птиці, яке у диких птахів може протікати безсимптомно, проте серед домашньої птиці може викликати гострий перебіг захворювання та загибель. Існує ризик передачі хвороби людині.
Надвірнянське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області наголошує, що дотримання вимог біобезпеки – найбільш ефективний захід для уникнення зараження поголів’я грипом птиці як в комерційних так і в особистих селянських господарствах.
Для профілактики захворювання птиці власникам необхідно виконувати вимоги, передбачені «Ветеринарно-санітарними правилами для птахівничих господарств і вимоги до їх проектування» та «Ветеринарно-санітарними вимогами утримання птиці в особистих селянських господарствах», а саме:
- здійснювати господарські та ветеринарні заходи, які забезпечуватимуть попередження виникнення захворювання птиці;
- виключити можливість контакту домашньої птиці з дикими, особливо водоплавними і синантропними птахами;
- притримуватись режиму «закритого» типу (не допускати вигулу (виходу) домашньої птиці за межі дворової території);
- проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території;
- утримувати різні види птахів окремо;
- на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;
- здійснювати купівлю-продаж птиці в місцях санкціонованої торгівлі, тільки при наявності ветеринарних супровідних документів;
- інформувати територіальний орган Держпродспоживслужби в районі про наявність птиці з метою проведення необхідних профілактичних заходів;
- не допускати сторонніх осіб в місця утримання домашньої птиці;
- проводити знезараження посліду та підстилки шляхом спалювання або біотермічним методом;
- дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею.
Шляхи передачі та розповсюдження:
-мігруючи, перелітні птахи переносять вірус у нові місця.
- хворі, а також перехворілі птахи виділяють вірус із витіканнями з носової і ротової порожнин, фекаліями, яйцем.
- зараження домашньої птиці відбувається у забруднених виділеннями хворої птиці приміщеннях, через гнізда, вигули, при контакті із контамінованими предметами догляду, а також трупами або тушками забитої птиці, незнешкодженими відходами забою, яйцями.
- поширення інфекції серед птахів збільшує ймовірність прямої її передачі людям при безпосередньому контакті з інфікованими (або мертвими) дикими (або свійськими) птахами або через заражену землю та воду.
- мігруючі водоплавні птахи – основне джерело вірусу в природі, вони є резервуаром вірусу та менш чутливі до інфекції.
Клінічні ознаки:
- загальні для всіх видів птахів: відмова від корму і води; підвищення температури тіла; пригнічення; порушення координації рухів, парези, паралічі; риніт; кон’юнктивіт.
- у курей: ціаноз шкірних покривів (зміна кольору гребеня, борідок і кінцівок); набряк підклювного простору; підшкірні геморагії (крововилив) на кінцівках; діарея; зниження виробництва яєць; кашель і чхання.
- у водоплавних птахів: нервові явища (викривлення шиї, відсутність реакції на зовнішній подразник, кругові рухи); помутніння рогівки; сліпота.
З метою недопущення поширення збудника грипу птиці необхідно вжити заходи з ліквідації осередку захворювання. При виявленні перших ознак захворювання чи незвичної поведінки птиці, особливо у випадку масової загибелі домашньої чи дикої птиці, необхідно терміново сповістити територіальний орган Держпродспоживслужби за місцем виявлення такої птиці.