Делятинська громада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

Гостра респіраторна вірусна інфекція (ГРВІ)

Дата: 09.01.2024 15:03
Кількість переглядів: 59

Фото без опису

характеризується загальним інтоксикаційним синдромом і переважним ураженням слизових оболонок дихальних шляхів,  яка легко поширюється. Відома значна кількість збудників (понад 200), які належать до різних нозологічних груп вірусної природи (віруси грипу, парагрипу, аденовіруси, коронавіруси, пікорнавіруси, риновіруси, ентеровіруси, герпесвіруси, респіраторно-синцитіальний вірус з роду Pneumovirus, тощо), що тісно пов'язані з захворюваннями респіраторного тракту людини, спричиняючи розвиток ГРВІ.

Основний механізм передачі інфекції при ГРВІ — повітряно-краплинний. Факторами передачі є краплинні аерозолі. Носіями вірусів є люди, тому однією з ключових причин поширення є масові скупчення людей: в громадському транспорті,у навчальних закладах, на заходах, роботі і т.д. Поширенню вірусів у навколишнє середовище сприяють катаральні прояви, які характеризують ГРВІ. Так, під час розмови вірус може поширюватися на відстань до 1 м, кашлю — до 2 м, чханні — до 3 м.

Часте захворювання на ГРВІ  призводить до ослаблення захисних сил організму, сприяють формуванню хронічних вогнищ інфекції, спричинюють алергізацію організму, перешкоджають проведенню профілактичних щеплень у дітей затримують фізичний і психомоторний розвиток .

 Симптоми ГРВІ можуть бути наступними:

  • слабкість, підвищена втомлюваність
  • відчуття розбитості
  • головний біль
  • Сонливість
  • Першіння в горлі
  • кашель
  • Закладеність носа,нежить
  • Підвищення температури тіла
  • Ломота в тілі

Починати лікування слід при перших симптомах ГРВІ. Такий підхід дозволить якомога швидше позбутися від хвороби, уникнути її прогресування і розвитку можливих ускладнень.

Значно знизити ризик захворюваності на ГРВІ можна також проводячи наступні заходи:

  • Уникайте близького контакту з людьми, в яких є нежить, кашель, ознаки підвищеної температури тіла. Уникайте великих скупчень людей, особливо в закритих приміщеннях
  • Для того, щоб зменшити виділення вірусів при чиханні, можна використовувати маску, одягаючи її на хворого.

Для того, щоб маска виконувала свою захисну функцію, необхідно, щоб вона закривала і рот, і ніс. Всупереч поширеній думці, маска, одягнута на здорову людину, не виконує роль фільтра, що затримує віруси (для цього вона недостатньо герметична), а запобігає випадковому контакту рук людини з ротом і носом, знижуючи ризик контактного шляху передачі інфекції.

  • Щоб знизити ризик вдихання заражених часточок пилу слід провітрювати приміщення (але уникати протягів) і проводити вологе прибирання 3-4 рази на добу. Окрім основного повітряно-краплинного шляху, інфекція передається контактним шляхом, тому слід уникати рукостискань, скоротити до мінімуму перебування в громадському транспорті. Необхідно уникати торкання руками очей, носа і рота, як можна частіше мити руки з милом, що знижує імовірність захворіти на 40%.

Використовуючи всі перераховані вище методи, можна значно знизити ризик захворювання на ГРВІ.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь