A A A K K K
для людей із порушенням зору
Делятинська громада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

Кашлюк

Дата: 14.12.2023 15:11
Кількість переглядів: 80

Фото без опису

Кашлю́к  — гостра антропонозна повітряно-крапельна бактерійна інфекційна хвороба, найхарактернішою ознакою якої є нападоподібний спазматичний кашель. Передається захворювання повітряно-крапельним шляхом при кашлі та чханні хворого. Сприйнятливість до кашлюку дуже висока, найчастіше хворіють діти в тому числі і новонароджені. Після перенесеного захворювання формується довічний, стійкий імунітет.

 

           Клінічний перебіг кашлюку минає у наступні стадії:

 

Катаральна стадія :  легкий кашель, який з часом стає частішим. Сухість у горлі та небажаний нежить, головний біль, слабкість і втома, температура тіла може бути незначно підвищена. У дітей можуть бути симптоми, схожі на ГРВІ (червоні очі, сльозотеча та чхання).

 

 Наступна пароксизмальна стадія характерна такими симптомами : виникають напади кашлю, які починаються різким вдихом, за яким слідує серія коротких і швидких кашльових рухів, що супроводжуються утрудненим видихом і «свистячим» звуком під час дихання. Тривалість і сила нападів можуть бути різними, але вони можуть тривати до кількох хвилин, і часто відбуваються вночі. Наприкінці нападу може статися блювота або почервоніти обличчя. Під час нападу кашлю пульс може частішати, а дихання може зупинитися на короткий проміжок часу.

 

    На відновлюваній стадії кашель поступово стає менш інтенсивним і частим. Ознаки респіраторної недостатності припиняються, але кашель може зберігатися кілька тижнів, особливо під час фізичного навантаження.

Середня тривалість захворювання на кашлюк від 6-ти до 10-ти тижнів, але можливий і триваліший перебіг.

 

      Надійним та ефективним методом запобігання захворюванню на кашлюк  є вакцинопрофілактика.

Щеплення проводяться за віком: у 2 місяці (перше щеплення), у 4 місяці (друге щеплення), у 6 місяців (третє щеплення) та у 18 місяців (четверте щеплення).
Для вакцинації дітей проти кашлюку на
 першому році життя можуть використовуватися вакцини як з ацелюлярним (далі — АаКДП), так і з цільноклітинним (далі — АКДП) кашлюковим компонентом.


           Перенесений кашлюк в анамнезі не є протипоказанням до вакцинації проти цієї хвороби. Щеплення проти кашлюку проводиться дітям до 6 років 11 місяців 29 днів. Вакцинація дасть змогу захистити дитину від хвороби та її ускладнень.

Не будьте байдужими до здоров’я своїх дітей, не відмовляйтесь від профілактичних щеплень!

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь