A A A K K K
для людей із порушенням зору
Делятинська громада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

13 грудня виповнюється 146 років від дня народження Миколи Леонтовича - автора "Щедрика"...

Дата: 13.12.2023 10:55
Кількість переглядів: 116

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

13 грудня виповнюється 146 років від дня народження Миколи Леонтовича - геніального українського композитора, хорового диригента, громадського діяча, педагога, збирача фольклору, одного із засновників української національної композиторської школи (1877-1921).

Понад 100 років лине світом славнозвісний "Щедрик" (відомий в англомовній версії під назвою "Carol of the Bells") Миколи Леонтовича. Вперше твір було виконано у 1916 році в Києві. Проста мелодія в обробці композитора отримала нову неймовірну енергетику.

У грудні минулого року в нью-йоркському Carnegie Hall відбувся концерт "Notes from Ukraine", присвячений сотій річниці премʼєри "Щедрика" в США.

Микола Леонтович народився 13 грудня на Поділлі. Від батька-священника успадкував гарний голос, любов до музики, щирий український гумор, а від матері - красу і ніжну музичну душу. В родині Леонтовичів завжди звучала музика. Маленький Микола не лише співав, а й диригував своєрідним хором, що складався з брата і сестер.

Музично-творча спадщина Миколи Леонтовича, якому доля відвела лише 43 роки - це понад сто творів обробок українських народних мелодій ("Щедрик", "Козака несуть", "Дударик", "Із-за гори сніжок летить", "Женчичок-бренчичок", "Гаю, гаю, зелен розмаю" та інших), хори на слова українських поетів "Льодолом", "Літні тони", "Легенда" та "Моя пісня", незакінчена опера до казки Б.Грінченка "На русалчин Великдень".

Миколу Леонтовича ще називали Бахом у хоровій музиці. Геніальний композитор у своїх творах все життя пропагував українську культуру . Він збирав та обробляв козацькі пісні, створюючи високохудожні твори-пісні.

У 2018 р. вийшов чудовий роман "Прилетіла ластівочка" Ірен Роздобудько про Миколу Леонтовича.

Головний "герой" роману - "Щедрик", прадавня слов’янська колядка, якій дав життя Микола Леонтович, і яка вже понад сто років, завдяки хору Олександра Кошиця, мандрує світом у тисячах виконань як "Різдвяний гімн дзвоників" (Carol of the Bells). Ірен Роздобудько розповіла, яким був композитор, чию різдвяну мелодію слухає весь світ, з ким він збирався емігрувати напередодні вбивства і чим схожі люди з різних епох.

"В світі існує мінімум 2000 різних колективів, що виконують мелодію "Щедрика" у різних жанрах. Натомість не кожен знає автора - українського композитора. Навіть складно уявити, хто ще може конкурувати по кількості виконання цього музичного твору. Щоб пізнати Леонтовича, спочатку дуже прошу знайти в інтернеті і послухати його надлюдську музику. Його твори - містичний тотем. Раджу послухати "Козака несуть", "Щедрик", "Отче наш". Усі факти з життя Леонтовича в романі - реальні. Їх насправді не так вже й багато. Все, що про нього написане і сказане, я постаралася зібрати і використала навіть в репліках героїв. За спогадами його сучасників, Леонтович був сором'язливим, але міг дотепно пожартувати. У мистецтві він був вимогливою і вольовою людиною. На заняттях з учнями міг і кулаком по столу стукнути.

Роман - не історична біографія: де народився, хрестився, одружився і тому інше. Це белетристика, моя версія розслідування загадкового вбивства Леонтовича.", - Ірен Роздобудько.

Ім'я вбивці композитора оприлюднено лише у 1990-х роках.

Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь