A A A K K K
для людей із порушенням зору
Делятинська громада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

ВАКЦИНУЙСЯ ВІД ГРИПУ – ЗБЕРЕЖИ ЗДОРОВ’Я

Дата: 05.12.2023 09:03
Кількість переглядів: 103

   Фото без опису       

  Грип – гостре інфекційне вірусне захворювання,  збудниками якого є віруси  за типом вірусу А, В, С з повітряно- крапельним механізмом передачі, яке характеризується гострим початком, переважним ураженням верхніх дихальних шляхів і загальною інтоксикацією, а також великою частотою виникнення ускладнень.

 

Щорічно мільйони людей по всьому світу стикаються з грипом. Це вірусне захворювання може призвести до серйозних ускладнень, а іноді – і до смерті. Одним із найефективніших методів профілактики грипу та попередження важких ускладнень цієї хвороби є вакцинація. Особливо необхідною вакцинація проти грипу є для представників груп ризику, серед них: діти до 5 років, вагітні жінки, люди віком від 65 років, люди з надмірною вагою, хворі на діабет, на хронічні серцево-судинні захворювання, на хронічні захворювання легень, медичні працівники.

 

         В старшому віці наша імунна система починає працювати менш ефективно, тож ризик певних захворювань зростає. Крім того, старші люди часто мають супутні захворювання (наприклад, серцево-судинні захворювання, хронічні респіраторні захворювання тощо), тож є особливо вразливими до інфекційних хвороб і мають підвищений ризик їх тяжкого перебігу.

Люди старшого віку є однією з пріоритетних груп, що підлягає вакцинації проти грипу, адже це захворювання часто може перебігати у них тяжко і з ускладненнями, що призводить до госпіталізацій та летальних випадків.

 Віруси постійно змінюються, тому щороку навесні ВООЗ робить прогноз, які саме різновиди вірусів будуть розповсюджені в період підвищення захворюваності, і саме їх виробники включають до вакцин на наступний сезон. 

 

         Наразі в Україні зареєстровано вакцини Джисі Флю , Ваксігрип тетра та Інфлувак тетра. Вакцинація від грипу проводиться щорічно. Краще щепитися від грипу до початку листопада, але якщо ви спізнилися, це не привід відмовлятись від щеплення — можна зробити це навіть в березні, адже вакцинація має сенс у будь-який час, доки циркулює вірус і існує ризик зараження.

 

 Що необхідно знати про профілактику грипу?

  1. Обов’язково часто мити руки з милом, а також уникати місць, скупчення людей. Зменшити торкання очей, носа і рота, особливо брудними руками.
  2. Одягати маски в місцях скупчення людей, а також в осередку інфекції або при перших ознаках хвороби.
  3. Використовувати санітайзери.
  4. Дотримуватись соціальної дистанції.
  5. Раціонально харчуватись.
  6. Специфічною профілактикою є вакцинація.

 

      Вакцинація – це найкращий спосіб запобігти зараженню грипом та його серйозним ускладненням. Тому від грипу необхідно вакцинуватися кожного року незалежно від пандемії.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь