A A A K K K
для людей із порушенням зору
Делятинська громада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

Лікуємося антибіотиками правильно

Дата: 23.11.2023 14:15
Кількість переглядів: 92

Фото без опису

Антибіотики сьогодні відомі майже кожній людині, а лікарі вже не уявляють успішного лікування інфекційних захворювань, особливо важких, без застосування антимікробних препаратів. Адже відкриття антибіотиків здійснило справжню революцію в лікуванні інфекцій. Завдяки їх використанню різко знизились захворюваність інфекційними хворобами та смертність людей, викликана різними хворобами.

     Незважаючи на високу ефективність антибіотиків, при неправильному їх використанні приводять до розвитку побічних реакцій. Побічні реакції на антибіотики можуть бути найрізноманітніші: від простої нудоти до незворотних змін червоного кісткового мозку. Також виникнення  залежить від дози використовуваного антибіотика і від тривалості лікування. Одна з причин є порушення складу мікрофлори кишечника (кишковий дисбактеріоз). Кишковий дисбактеріоз - це специфічний побічний ефект, що виникає на тлі лікування антибіотиками.  Порушення принципів їх використання, часто виникає через неуважність, як лікуючого лікаря, так і пацієнта. Вживати антибіотики потрібно обережно і перед тим як приймати, проконсультуйтесь із лікарем та дотримуватися наступних порад:

 - приймати антибіотики тільки за призначенням кваліфікованого працівника охорони здоров’я;

- ніколи не вимагати антибіотиків, якщо, за словами медпрацівника, в них немає необхідності;

- завжди дотримуватися рекомендацій медпрацівника при використанні антибіотиків та завершувати курс їхнього приймання, навіть якщо наступило покращення;

- не відкладайте антибіотики на потім. Як тільки лікар призначив лікування та виписав антибіотики за електронним рецептом, необхідно одразу ж купити препарат.

- завжди уважно дотримуйтесь інструкцій. Не закінчуйте приймання ліків раніше, навіть, якщо відчуєте себе краще. Якщо ви припините їх приймання надто рано, деякі бактерії можуть вижити та повторно заразити вас.

- не приймайте антибіотики, прописані іншій людині. Це може тільки нашкодитити та викликати побічні ефекти.

- не приймайте антибіотики під час вірусної інфекції.

   Проте приймати антибіотики, які допомогли колись, не доцільно. По-перше, хвороба може бути спричинена зовсім іншими бактеріями, може відрізнятися дозування, а найважливіше – масове нерозумне використання антибіотиків призводить до появи стійких (резистентних) до антибіотиків мікробів. Що більше мікроорганізми пристосовуються до антибіотиків, то загрозливішою буде ситуація в майбутньому.

       Набагато краще не покладатися на антибіотики, - натомість зосередитися на біостійкості нашої внутрішньої мікрофлори, здорово харчуватися, особливо в ранньому віці, оскільки саме тоді антибіотики завдають найбільшої шкоди.

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь