Делятинська громада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

Інформація про стан готовності закладів освіти до нового 2023-2024 навчального року

Дата: 12.09.2023 10:01
Кількість переглядів: 465

Фото без опису

Фото без описуСтаном на 07.09.2023р. в Івано-Франківській області розпочали роботу: 

- 680 закладів загальної середньої освіти, з них за очною формою – 647 закладів, 32 – за змішаною системою та 1 школа дистанційно (через відсутність укриття – Горохолинська початкова школа),

- 291 закладів дошкільної освіти,

- 12 інтернатних закладів та

- 43 професійно-технічні училища та ВНЗ І-ІІ ст.акредитації.

У зв’язку з проведенням реформи у системі закладів загальної середньої освіти в Івано-Франківській області станом на 01.09.2023 року:

- 680 закладів загальної середньої освіти:

- самостійних юридичних осіб – 544,

- опорних шкіл – 43 з 93 філіями.

Всі заклади комісійно обстежені перед початком нового навчального року спеціалістами районних/міських управлінь/відділів Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області у складі комісій, утворених при територіальних громадах. Всього взято участь у 1025 комісійних обстеженнях щодо готовності закладів до нового навчального 2023-2024 року, виявлено 219 порушень, що становить 21%.

Основними порушеннями були: не завершено проведення ремонтних робіт водопровідних мереж в Чорнолізькій гімназії, 49 закладів освіти потребують оновлення технологічного та холодильного обладнання (5%), в 43 закладах не облаштовані внутрішні санітарні вузли (4%), 7 закладів загальної середньої освіти не відповідають гігієнічним вимогам по набору приміщень (1%)  та 31 харчоблок закладів освіти не відповідають гігієнічним вимогам по набору приміщень (3%).

Станом на сьогоднішній день всі заклади дошкільної освіти відповідають гігієнічним вимогам за станом матеріально-технічної бази, залишилось 7 закладів загальної середньої освіти, які не відповідають гігієнічним вимогам за станом матеріально-технічної бази:

- Крилоський ліцей Галицької міської ради знаходиться у «ветхому стані»,

- Боднарівський ліцей Калуської міської ради розташований в погано пристосованих приміщеннях, не відповідають вимогам за набором, площею, освітленням, частина навчальних приміщень основного корпусу уражені грибком,  школа не каналізована, в основному корпусі відсутні внутрішні санвузли, харчоблок розташований у пристосованих приміщеннях, відсутнє відділення первинної обробки сировини, кімната персоналу; будівництво нової школи призупинено;

харчоблоки Завійської гімназії (Новицька ТГ), Завадківської гімназії (Верхнянська ТГ), Сівка Войнилівського ліцею (Войнилівська ТГ), Середнянської гімназії (Войнилівська ТГ) розташовані у пристосованих приміщеннях, які потребують капітального ремонту та реконструкції,

Белеївська гімназія Долинської міської ради Івано-Франківської області (не відповідає вимогам по площі та набору приміщень, відсутній медичний кабінет, наявне пічне опалення).

З43 (33%) заклади освіти забезпечені централізованим водопостачанням, в тому числі 127 закладів дошкільної освіти (44%), 167 шкіл (25%), всі 43 вищі навчальні заклади І-ІІ ст. акредитації (100%), 8 інтернатів (67%). Всі інші заклади освіти забезпечені водою з власних джерел водопостачання. В зв’язку з заміною водопровідних мереж 1 школа - Чорнолізька гімназія в Тисменицькій територіальній громаді тимчасово забепечується привозною водою. Планується завершення ремонтних робіт до кінця вересня 2023 року.

В 43 (6%) закладах загальної середньої освіти відсутні внутрішні санвузли, 9 з них з кількістю учнів менше 20 дітей, в основному – це початкові школи в сільській та гірській місцевостях.

Організація харчування в закладах освіти здійснюється за формами:

- приготування та реалізація готових страв здійснюється з використанням власного харчоблоку (базова кухня або  аутсорсинг (оренда харчоблоків ФОП ) – 287 (99%) закладів дошкільної освіти, 523 (77%) шкіл, 38 (88%) ПТУ, 11 (92%) інтернатів;

- організація харчування на базі опорної кухні – 26 (4%) шкіл, 1 (8%) інтернат;

- кейтеринг (доставка гарячого харчування в заклад освіти) – 4 (1%) ЗДО, 51 (7,5%) ЗЗСО, 2 (5%) ПТУ;

-не організовано гаряче харчування, наявна тільки буфетна продукція в 80 (12%) школах (в основному це початкові школи з малою кількістю дітей).

Середня вартість харчування учнів з числа пільгових категорій за рахунок бюджетних коштів становить від 25 до 70 грн на день. Найвища вартість харчування в Косівському районі та Яремчанській міській громаді, найнижча- Коломийська міська громада, Богородчанська селищна громада, Городенківська міська , Снятинська міська громада та Тисменицька міська громада.

Станом на 01.09.2023 року лише 49 (5%) закладів освіти не мають достатньої кількості технологічного чи холодильного обладнання:

12 (4%) ЗДО, з них:

- 4 у Верховинському районі (ЗДО «Світлячок с.Буковець, ЗДО «Дударик» с.Красноїлля, ЗДО «Червона шапочка» с.Криворівня Верховинської селищної ради, ЗДО «Вишиванка» с.Устеріки Білоберізької сільської ради);

  • 3 у Івано-Франківському районі (Бурштинський ЗДО №3 «Світлячок» Бурштинської міської ради, Пуківський ЗДО «Калинонька» та Конюшківський ЗДО «Малятко» Рогатинської міської громади);
  •  2 у Калуському районі (ЗДО Любисток с.Небилів, Перегінський ЗДО «Веселка» Перегінської селищної ради);
  • 3 у Коломийському районі (Хутір-Будилівський ЗДО «Веселка», ЗДО «Дзвіночок с.Княже, ЗДО «Пролісок» с.Підвисоке Снятинської міської ради).

37 (5%) ЗЗСО, в тому числі:

  • 6 у Верховинському районі (Верховинська початкова школа, Верховинський ліцей №1, Замагорівський ліцей, Криворівнянський ліцей Верховинської селищної ради, Пробійнівська гімназія Білоберізька сільська ради, Зеленський ліцей Зеленської сільської ради);
  • 16 у Івано-Франківському районі ( ліцей №24, ліцей №28 імені Чорновола, Крихівецький ліцей Івано-Франківської міської ради, Бабченський ліцей Солотвинської сільської ради, 7 шкіл Тисменицької міської ради, 2 школи Ямницької сільської ради, 1 школа Загвіздянської сільської ради, Жалиборівська гімназія Більшівцівської селищної ради, Насташинська філія Бурштинського ліцею №2 Бурштинської міської ради);
  • 5 у Косівському районі (Пістинська початкова школа, Смоднянська початкова, Бабицька гімназія Косівської міської ради, Лючанська гімназія, Баня-Березівська гімназія Яблунівської селищної ради);
  • 6 у Калуському районі (Боднарівський ліцей Калуської міської ради, Ріпненський ліцей Дубівської сільської ради, Креховицька гімназія Брошнів-Осадська селищна рада, Вербівська гімназія, Петранківська гімназія, Верхньострутинська гімназія Рожнятівської селищної ради);
  • 4 у Коломийському районі (Новоселицька гімназія, Видинівська гімназія Снятинської міської ради, Рудниківський ліцей, Зібранівська гімназія Заболотівської селищної ради).

Головним управлінням Держпродспоживслужби області особлива увага приділяється контролю за якістю питної води в закладах освіти області.

З 2022 року Головним управлінням Держпродспоживслужби області розпочато паспортизацію джерел нецентралізованого водопостачання, в тому числі закладів освіти. Станом на 01.09.2023р. паспортизовано 594 локальних джерел водопостачання, з них 430 (84%)  шкіл та 164 (100%) закладів дошкільної освіти. В 2023 році досліджено 571 проб питної води за мікробіологічними показниками, з яких не відповідали гігієнічним вимогам 13 проб (2,3%) та 560 проб питної води за санітарно-хімічними показниками, з яких не відповідали гігієнічним вимогам- 8 проб (1,4%).

Виявлено 8 невідповідностей питної води по санітарно-хімічних показниках, в тому числі  -3 в Коломийському районі: (Малокам’янська гімназія, Ценявський ЗДО та Ценявська гімназія П’ядиківської ТГ), 5 - в Калуському районі (Копанківська гімназія, Луківської філії Сівка-Войнилівського ліцею, Добровлянський ліцей, ЗДО «Сонечко» с. Спас, Ясенський ліцей Рожнятівської ТГ) та 13 невідповідностей питної води за мікробіологічними показниками, в тому числі 3 в Калуському районі (Копанківська гімназія, Луківської філії Сівка-Войнилівського ліцею, Перевозецька гімназія), 4 в Косівському районі (Кобаківський ліцей Хімчинський ЗДО Рожнівської ТГ, Яблунівський ліцей та Яблунівський ЗДО Яблунівської ТГ), 6 в Івано-Франківському районі ( Угринівська гімназія Ямницької ТГ, Івано-Франківський приватний ліцей «ІП Степ Скул», приватна гімназія «Крила» м.Івано-Франківськ, Філія Обертинського ліцею с.Гавриляк Тлумацької ТГ, Філія Королівського ліцею с.Прибилів, Королівський ліцей с.Королівка).

Розроблено паспорт закладу загальної середньої освіти на 2021- 2025 роки, в 2022 році управліннями та відділами ГУ ДПСС області  паспортизовано всі школи області. В 2023 році при проведенні комісійних обстежень закладів освіти вносились оновлені дані щодо матеріально-технічного забезпечення закладу та результати лабораторних досліджень води питної.

Держпродспоживслужбою розглядаються та погоджуються примірні сезонні чотиритижневі меню у відповідності до постанови КМУ від 24.03.2021р. №305 «Про затвердження норм та Порядку харчування в закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку». В час підготовки до нового навчального року розглянуто 642 примірних чотиритижневих сезонних меню закладів загальної середньої освіти, з яких погоджено 615 (96%), 27 меню повернуті на доопрацювання, розглянуто 289 примірних меню закладів дошкільної освіти, погоджено 273 (95%), 16 меню повернуто на доопрацювання.

Організаційно-методична робота в ході підготовки навчальних закладів до нового навчального року: проведено 66 нарад, 6  семінарів, 1 колегія, видано 5 наказів, 2 розпорядження.  Направлено 76 листів головам територіальних громад, керівникам закладів освіти.

 З метою підвищення санітарно-освітніх знань персоналу навчальних закладів в ході підготовки навчальних закладів до нового навчального року було прочитано 1133 лекцій та бесід, 2 виступи по радіо та телебаченні, направлено матеріали в ЗМІ – 4, розміщення інформації в інтернет-ресурсах  - 21 (підготовлені статті на веб-сайти ТГ про вимоги до харчування школярів; в усіх обстежених закладах проведено бесіди з керівниками з питань профілактики та недопущення виникнення епідускладнень з гострих кишкових інфекцій.

В 2023 році з метою забезпечення контролю за організацією харчування дітей у закладах освіти в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області діє Програма моніторингу організації харчування дітей у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, дотримання протиепідемічних вимог.

На виконання даної Програми проведено 439 моніторингових обстежень у сфері санітарного законодавства у  закладах загальної середньої освіти (71%) та 208 у закладах дошкільної освіти (74%), Порушення в сфері дотримання санітарного законодавства виявлено в 344 школах та 155 дошкільних закладах. Направлено 208 рекомендаційних листів керівникам шкіл та 115 – керівникам дошкільних закладів.

Моніторинг організації харчування дітей у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, дотримання протиепідемічних вимог продовжується до кінця 2023 року.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь