Делятинська громада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

ВАЖЛИВІСТЬ ЙОДУ ДЛЯ ЗДОРОВ’Я  ЛЮДИНИ

Дата: 04.09.2023 13:33
Кількість переглядів: 96

 

Фото без опису

    Серед актуальних проблем сучасної медицини особливе місце займає зростання патології щитоподібної залози, яке зумовлене складною екологічною ситуацією в деяких регіонах України. Загальновідомо, що рівень здоров’я населення перебуває в прямій залежності від стану навколишнього середовища, а ендокринна система, має найбільш високу чутливість до токсичних екзогенних впливів. Завдання ліквідації йододефіцитних захворювань у всьому світі визнано актуальним, оскільки ці захворювання впливають на стан здоров’я населення, освітній та професійний потенціал суспільства.

            Одним із найбільш необхідних і важливих елементів, що сприяє нормальному росту і розвитку людського організму, є йод. Він поступає в організм у надзвичайно малих дозах, але відіграє важливу роль у процесі життєдіяльності людського організму. У зв’язку з дефіцитом йоду порушується біосинтез  гормонів щитоподібної залози.   Йододефіцитними захворюваннями,  є всі патологічні стани, що розвиваються  в результаті йодного дефіциту, яким можна запобігти.        Тривалий час вважалось, що основним наслідком дефіциту йоду є збільшення щитоподібної залози, однак саме по собі воно не є найгіршим наслідком дефіциту йоду.   До захворювань, причиною яких є дефіцит в організмі йоду, належать:

 -дифузний еутиреоїдний (нетоксичний) зоб;

- вузловий еутиреоїдний (колоїдний) зоб;

- тиреотоксикоз (тиреотоксична аденома);

- йододефіцитний гіпотиреоз (за різного вираження дефіциту йоду).

            Головною причиною виникнення ендемічного зобу є нестача йоду в навколишньому середовищі. Забезпечення населення необхідною кількістю йоду можливе або шляхом зміни характеру харчування, або за допомогою додаткового приймання препаратів йоду.

         Найбільш ефективним і економічним методом усунення дефіциту йоду є масова профілактика - можливість корекції йодного дефіциту за допомогою харчових продуктів, які є носіями високих концентрацій йоду. До них належать:

 - йодована сіль, йодована вода, йодоване масло, збагачені йодом продукти (хліб, кондитерські вироби, м’ясні продукти, молоко, кефір та інші молочні продукти;

 - багаті на йод продукти моря: молюски, морські водорості.

         Йодування солі є найуніверсальнішим засобом йодопрофілактики за рахунок того, що її споживають практично всі. Йодована сіль - це не якась медичнохарчова добавка, це звичайний продукт харчування. Останнім часом широко використовують метод йодування води. Використання цієї води дає позитивний результат, сприяє ліквідації йодної недостатності в організмі.  

 

Вміння медичного працівника ефективно донести до пацієнтів методи профілактики йододефіцитних захворювань - запорука здорової нації.

 

 

Завідувач санітарно-гігієнічної лабораторії         О.Втерковська


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь