Делятинська громада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

ВАЖЛИВІСТЬ ЙОДУ ДЛЯ ЗДОРОВ’Я  ЛЮДИНИ

Дата: 04.09.2023 13:33
Кількість переглядів: 130

 

Фото без опису

    Серед актуальних проблем сучасної медицини особливе місце займає зростання патології щитоподібної залози, яке зумовлене складною екологічною ситуацією в деяких регіонах України. Загальновідомо, що рівень здоров’я населення перебуває в прямій залежності від стану навколишнього середовища, а ендокринна система, має найбільш високу чутливість до токсичних екзогенних впливів. Завдання ліквідації йододефіцитних захворювань у всьому світі визнано актуальним, оскільки ці захворювання впливають на стан здоров’я населення, освітній та професійний потенціал суспільства.

            Одним із найбільш необхідних і важливих елементів, що сприяє нормальному росту і розвитку людського організму, є йод. Він поступає в організм у надзвичайно малих дозах, але відіграє важливу роль у процесі життєдіяльності людського організму. У зв’язку з дефіцитом йоду порушується біосинтез  гормонів щитоподібної залози.   Йододефіцитними захворюваннями,  є всі патологічні стани, що розвиваються  в результаті йодного дефіциту, яким можна запобігти.        Тривалий час вважалось, що основним наслідком дефіциту йоду є збільшення щитоподібної залози, однак саме по собі воно не є найгіршим наслідком дефіциту йоду.   До захворювань, причиною яких є дефіцит в організмі йоду, належать:

 -дифузний еутиреоїдний (нетоксичний) зоб;

- вузловий еутиреоїдний (колоїдний) зоб;

- тиреотоксикоз (тиреотоксична аденома);

- йододефіцитний гіпотиреоз (за різного вираження дефіциту йоду).

            Головною причиною виникнення ендемічного зобу є нестача йоду в навколишньому середовищі. Забезпечення населення необхідною кількістю йоду можливе або шляхом зміни характеру харчування, або за допомогою додаткового приймання препаратів йоду.

         Найбільш ефективним і економічним методом усунення дефіциту йоду є масова профілактика - можливість корекції йодного дефіциту за допомогою харчових продуктів, які є носіями високих концентрацій йоду. До них належать:

 - йодована сіль, йодована вода, йодоване масло, збагачені йодом продукти (хліб, кондитерські вироби, м’ясні продукти, молоко, кефір та інші молочні продукти;

 - багаті на йод продукти моря: молюски, морські водорості.

         Йодування солі є найуніверсальнішим засобом йодопрофілактики за рахунок того, що її споживають практично всі. Йодована сіль - це не якась медичнохарчова добавка, це звичайний продукт харчування. Останнім часом широко використовують метод йодування води. Використання цієї води дає позитивний результат, сприяє ліквідації йодної недостатності в організмі.  

 

Вміння медичного працівника ефективно донести до пацієнтів методи профілактики йододефіцитних захворювань - запорука здорової нації.

 

 

Завідувач санітарно-гігієнічної лабораторії         О.Втерковська


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Опитування щодо потреби увімкнення вуличного освітлення:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь