ВАЖЛИВІСТЬ ЙОДУ ДЛЯ ЗДОРОВ’Я ЛЮДИНИ
Серед актуальних проблем сучасної медицини особливе місце займає зростання патології щитоподібної залози, яке зумовлене складною екологічною ситуацією в деяких регіонах України. Загальновідомо, що рівень здоров’я населення перебуває в прямій залежності від стану навколишнього середовища, а ендокринна система, має найбільш високу чутливість до токсичних екзогенних впливів. Завдання ліквідації йододефіцитних захворювань у всьому світі визнано актуальним, оскільки ці захворювання впливають на стан здоров’я населення, освітній та професійний потенціал суспільства.
Одним із найбільш необхідних і важливих елементів, що сприяє нормальному росту і розвитку людського організму, є йод. Він поступає в організм у надзвичайно малих дозах, але відіграє важливу роль у процесі життєдіяльності людського організму. У зв’язку з дефіцитом йоду порушується біосинтез гормонів щитоподібної залози. Йододефіцитними захворюваннями, є всі патологічні стани, що розвиваються в результаті йодного дефіциту, яким можна запобігти. Тривалий час вважалось, що основним наслідком дефіциту йоду є збільшення щитоподібної залози, однак саме по собі воно не є найгіршим наслідком дефіциту йоду. До захворювань, причиною яких є дефіцит в організмі йоду, належать:
-дифузний еутиреоїдний (нетоксичний) зоб;
- вузловий еутиреоїдний (колоїдний) зоб;
- тиреотоксикоз (тиреотоксична аденома);
- йододефіцитний гіпотиреоз (за різного вираження дефіциту йоду).
Головною причиною виникнення ендемічного зобу є нестача йоду в навколишньому середовищі. Забезпечення населення необхідною кількістю йоду можливе або шляхом зміни характеру харчування, або за допомогою додаткового приймання препаратів йоду.
Найбільш ефективним і економічним методом усунення дефіциту йоду є масова профілактика - можливість корекції йодного дефіциту за допомогою харчових продуктів, які є носіями високих концентрацій йоду. До них належать:
- йодована сіль, йодована вода, йодоване масло, збагачені йодом продукти (хліб, кондитерські вироби, м’ясні продукти, молоко, кефір та інші молочні продукти;
- багаті на йод продукти моря: молюски, морські водорості.
Йодування солі є найуніверсальнішим засобом йодопрофілактики за рахунок того, що її споживають практично всі. Йодована сіль - це не якась медичнохарчова добавка, це звичайний продукт харчування. Останнім часом широко використовують метод йодування води. Використання цієї води дає позитивний результат, сприяє ліквідації йодної недостатності в організмі.
Вміння медичного працівника ефективно донести до пацієнтів методи профілактики йододефіцитних захворювань - запорука здорової нації.
Завідувач санітарно-гігієнічної лабораторії О.Втерковська