Делятинська громада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

Щеплення проти кору, що важливо знати ?

Дата: 25.08.2023 15:00
Кількість переглядів: 68

Фото без опису

Кір – це гостре вірусне захворювання, що супроводжується запальним ураженням верхніх дихальних шляхів, висипом і поширенням токсинів, що продукуються вірусом, у всьому організмі. До створення вакцини проти кору, захворювання було широко поширене і було однією з основних причин смертності у маленьких дітей.

Основний спосіб профілактики цієї інфекції - активна імунізація. Вакцинація проти кору проводять дітям у віці 12 місяців, ревакцинація - у шість років. Імунізація проти кору також проводиться раніше не привитим підліткам, що й не хворіли кором, у віці 15-17 років і дорослим у віці до 35 років.

           Інколи буває так, що батьки не знають, чи має дитина щеплення проти кору. Або мають сумніви щодо цього. Як перевірити, чи має ваша дитина захист від цієї небезпечної хвороби?

Зверніться до сімейного лікаря чи педіатра, щоб перевірити, чи є запис про щеплення в медичних документах.Вакцинацію також могли внести в Електронну систему охорони здоров’я (ЕСОЗ). Перевірити ці записи також може лікар.  Якщо ви не пам’ятаєте, чи робили вам або дитині щеплення, а записи про це в медичних документах відсутні — можна зробити аналіз на наявність антитіл до кору.Перевірити, чи дитина захищена від кору, можна за допомогою аналізу на наявність антитіл до кору – імуноглобулін G до збудника. Якщо антитіла є, значить у дитини є захист від цієї інфекції. Вакцинація від кору не потрібна. Наявність антитіл може бути як і в результаті вакцинації, так і в результаті перенесеної хвороби. Якщо відсутні записи у документах чи в ЕСОЗ про щеплення, відсутні антитіла до кору, або неможливо провести аналіз для їх визначення — необхідно почати вакцинацію спочатку.

Зверніться до лікаря, щоб скласти індивідуальний графік вакцинації дитини. Введення додаткових доз вакцини є безпечним для здоров’я. Це підтверджено результатами досліджень та рекомендовано ВООЗ та Європейським центром з профілактики та контролю захворюваності.

РИЗИКИ ВІДМОВИ ВІД ВАКЦИНАЦІЇ

Якщо невакцинована дитина заразиться і перехворіє на кір, у неї, певна річ, сформується природний імунітет проти цього захворювання. Однак кір має тяжкий перебіг і часто потребує госпіталізації. Хворі на кір довго залишаються заразними, їх потрібно ізолювати на тривалий час. Інфекція може викликати ускладнення (пневмонію, енцефаліт), призвести до інвалідності чи смерті.

Вакцина КПК, як і будь-які медичні препарати, може мати побічні дії, проте ризик ускладнень після кору незрівнянно вищий, аніж ризик проявів після щеплення.

Варто пам’ятати, що вакцинація є законним правом кожного з нас на захист від кору — захворювання, яке може призвести до ускладнень або смерті. А ще вакцинація — це наш обов’язок: перед нашими дітьми, рідними, громадою і всіма людьми, що мешкають у нашій країні.

 

 

Помічник  епідеміолога

Відділення епідеміологічного нагляду

та профілактики інфекційних захворювань

 Надвірнянського РВ

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України»                 У. Ноджак

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь