Делятинська громада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

СМАЧНО І КОРИСНО!

Дата: 18.08.2023 10:04
Кількість переглядів: 213

Фото без опису

Фрукти та овочі — це ті продукти, які мають репутацію корисних для збереження здоров'я і профілактики захворювань. Щодо їхньої поживної цінності, мабуть не треба нікого переконувати: фрукти є джерелом цінних і необхідних для нормального функціонування організму компонентів, таких  як вітаміни, мінерали, флавоноїди, фітоестрогени, біологічно активні речовини антиоксидантної та інших видів дії, легко засвоювані вуглеводи й органічні кислоти. До них відносяться вітамін А, вітамін С, вітамін Е, магній, цинк та фолієва кислота. Мало того, що фрукти та овочі містять мало жиру, солі та цукру, вони також є відмінним джерелом харчових волокон, які необхідні для здорової травної системи. Також  вони містять багато води, а клітковина, яка міститься у фруктах та овочах, допомагає насититися та контролювати свою вагу.

         Як зазначає Всесвітня організація охорони здоров'я, вони не тільки допомагають зміцнити вашу імунну систему, але також відіграють життєво важливу роль в боротьбі з недоїданням та запобігання неінфекційних захворювань, таких як цукровий діабет 2 типу, інсульт, хвороба серця, онкологічні захворювання, високий артеріальний тиск, та знижує рівень холестерину. Вони потрібні для нормального росту і розвитку дітей. Захищаючи наші клітини, ці речовини уповільнюють процеси старіння організму, збільшують тривалість життя.  Вживання в їжу різноманітних барвистих фруктів і овочів може збільшити загальне споживання клітковини, антиоксидантів, вітамінів і мінералів, які можуть принести користь різним аспектам вашого здоров'я :

  • фіолетові або блакитні (антоціанін) - володіють м'якою  антибактеріальною дією. знижують ризик розвитку хвороб серця і раку шлунка, нормалізують кров'яний тиск і рівень холестерину;
  • червоні (лікопін) - містять фітохімічні речовини,які захищають серце, знижують ризик розвитку раку;
  • помаранчеві або жовті (бета-каротин) - деякі з яких, як відомо,  допомагають захистити від  вікової дегенерації жовтої плями, зміцнюють імунітет, поліпшують здоров'я очей;
  • білі або коричневі (аліцин) - поліпшують пам'ять, знижують ризик хвороб серця і судин, мають антибактеріальні властивості;
  • зелені (хлорофіл) - зменшують ризик онкологічних захворювань, активізують клітинне дихання.

Як збільшити кількості овочів, фруктів і ягід в раціоні

Крок 1. Їжте мінімум 400 г овочів, 200 фруктів і ягід щодня. Співвідношення овочів і фруктів в раціоні 2:1.

Крок 2. Кладіть овочі та зелень під час кожного приймання їжі. У вигляді десерту можна додати ягоди або невеликий фрукт.

Їжте якомога більше різнокольорових різноманітних овочів, фруктів і ягід. Вони є важливим складником здорового харчування. Стежте, щоб на вашій тарілці щодня, (навіть взимку), з'являлися кольори веселки, а половину обсягу складали овочі і фрукти (звісно з переважанням овочів).

                      Харчуйтеся здорово й кольорово!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Опитування щодо потреби увімкнення вуличного освітлення:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь