Делятинська громада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

Метгемоглобінемія. Як запобігти?

Дата: 15.06.2023 16:42
Кількість переглядів: 120

Фото без опису

Основною проблемою, що виникає при споживанні води з децентралізованих джерел водопостачання є відсутність інформації про її якість. Приблизно 30% таких джерел водопостачання містять підвищений вміст нітратів. Тому дослідження ризиків вживання питної води громадських колодязів та присадибних свердловин джерел водопостачання для здоров’я населення у нашому районі є актуальним

Значна кількість джерел водопостачання, а це, в більшості, криниці, забруднені шкідливими сполуками, і серед них – нітрати. Це сталося в результаті  ненормованого використання в колективних та приватних господарствах мінеральних та органічних добрив, попадання  побутових стоків із стічних ям, гноянок, дворових вбиралень, що розміщені з порушенням відстаней та без врахування рельєфу відносно криниць.

Споживання питної води з наднормативною концентрацією нітратів небезпечне для здоров’я і може викликати виникнення нових або загострення хронічних захворювань. Особливо, це стосується немовлят 1-го року життя, що перебувають на штучному вигодовуванні,  коли суміші готують на забрудненій нітратами воді, дітей до 3-х років життя. У них розвивається водно-нітратна метгемоглобінемія, яка настає в результаті того, що нітрати відновлюються до нітритів, а останні блокують гемоглобін, перетворюючи його в метгемоглобін, настає кисневе голодування організму.  Характерними симптомами цього захворювання є: синюшність носо-губного  трикутника, мочок вух, кінчиків пальців, задишка, прискорення серцебиття, запаморочення, судоми, блювота, пронос. Симптоми хвороби у дітей проявляються у вигляді посиніння ділянок навколо рота, рук і на стопах, тому цю хворобу ще називають «блакитний синдром немовлят». У дітей, вражених цією хворобою, може бути блювання, пронос, збільшення слиноутворення. Гостре нітратне отруєння у немовлят у 7–8% випадків закінчується смертю.

      Щоб не допустити небезпечної дії нітратів слід виконувати наступні рекомендації: – не використовуйте воду для  приготування їжі та  пиття в якості якої ви не впевнені, особливо це стосується дітей до 3-х років;     –  завжди пам’ятайте, що вода забруднена нітратами, навіть у смертельних концентраціях, чиста, прозора, без видимих домішок, звичайна на смак, кип’ятіння її лише збільшує токсичність;                          – дотримуйтесь вимог облаштування та експлуатації криниць (глиняний замок, огородження, кришка, загальне відро, забезпечити відвід поверхневого стоку, дотримуватись належної відстані від хлівів та вбиралень, вигребів  до криниць (50 м));   – необхідно двічі на рік (весною після повені та восени після дощів) чистити криниці та  дезінфікувати, після чого воду знову відкачати.                                       Фахівцями санітарно-гігієнічної лабораторії Надвірнянського  структурного підрозділу  в 2022 році  було  проведено 270 досліджень  питної води.  В 5% досліджені проби не відповідали за вмістом нітратів. Визначені рівні та поширеність нітратного забруднення питної води з децентралізованих джерел водопостачання в нашому районі дозволить нашим фахівцям розробити найбільш дієві заходи по профілактиці хронічного отруєння та покращити зацікавленість місцевої влади  в проблемних  територіальних громадах району.  Слід відмітити, що в криницях установ та громадських криницях, де ведеться постійний лабораторний  контроль,  значно краща якість води, ніж в індивідуальних.  Вміст нітратів у воді перевіряється лише лабораторно. Такі дослідження проводить Надвірнянським структурним підрозділом  дітям до 3-х років безкоштовно (адреса: м. Надвірна вул. м-н.Шевченка,19). Всім іншим категоріям населення – платно, згідно Наказу №25 від 27.02.2023р. ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» «Про порядок надання та затвердження тарифів на платні послуги у ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ», що з 01.03.2023року введено в дію нові тарифи на  надання  послуг у сфері забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення .                  

    Найбільшого ризику розвитку метгемоглобінемії зазнають грудні діти.

          Пам’ятайте про вплив  нітратів та будьте небайдужі до свого здоров’я.

        

Фельдшер-лаборант санітарно-гігієнічної лабораторії             І. Шпинта

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь