A A A K K K
для людей із порушенням зору
Делятинська громада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

Щеплення – єдиний захист від інфекційних хвороб

Дата: 07.06.2023 15:01
Кількість переглядів: 91

Робити чи не робити своєму малюку щеплення - це основне питання, яке постає перед кожною молодою мамою, тим паче, що останнім часом вони все частіше чують про можливість відмовитись від цієї маніпуляції.
Впродовж останніх років значно побільшало батьків, які побоюються, а то й відмовляються робити будь-які щеплення своїм дітям. Проте, профілактична вакцинація досі вважається одним із найбільших досягнень медицини.
До обов'язкового календаря щеплень в Україні входить вакцинація проти 10 інфекцій, а саме

            туберкульозу

дифтерії
правця
кашлюка

 поліомієліту
гепатиту В
гемофільної інфекції
кору,

краснухи

паротиту.

 

Всі закуплені державою вакцини відповідають встановленим  в країні вимогам.
Якщо взяти для порівняння інші країни, то окрім передбачених українським календарем щеплень там ще проводять щеплення проти пневмококової інфекції, щеплення проти менінгококової інфекції. Але ці щеплення там не безкоштовні.
Надзвичайно важливо зробити щеплення вчасно, згідно з національним календарем щеплень.
Якщо перебіг вагітності у матері був без ускладнень, дитина народилася доношеною і в неї немає інших протипоказань до щеплень, то перше щеплення зазвичай робиться ще в пологовому будинку. Це вакцина проти туберкульозу, яку вводять дитині на 3-5-й дні після народження. Якщо в дитини є певні протипоказання до щеплення, то його виконують пізніше, через 2-3 тижні.
Профілактичні щеплення – єдиний надійний засіб профілактики інфекційних захворювань.

Незважаючи на те, що вакцинація давно стала визнаним у всьому світі способом профілактики інфекційних захворювань, далеко не всі батьки ставляться до вакцинації без упередження.

Насамперед немотивована відмова від щеплень свідчить про низьку санітарну культуру населення. Часто люди не прислухаються до порад медичних працівників – людей компетентних, а діють лише відповідно до власних переконань, що найчастіше свідчить про недостатнє розуміння проблеми.

Саме завдяки вакцинації в Україні немає спалахів інфекційних захворювань, проти яких проводяться профілактичні щеплення.

ПОРАДИ БАТЬКАМ ЩОДО ПІДГОТОВКИ МАЛЮКА ДО ВАКЦИНАЦІЇ
Щоб вакцинація відбулась успішно, батькам потрібно:

1. Насамперед відвідати сімейного  лікаря, що спостерігає дитину, аби впевнитись, що малюк повністю здоровий.
2.Варто сказати, що протипоказів досить мало. Не допускається щеплення у разі, якщо пацієнт хворіє на грип, ГРВІ або інші респіраторні вірусні інфекції, має температуру 380 С і вище. Однак, це лише тимчасова перепона для того, щоб провести вакцинацію.

         Більшість батьків, відмовляючись від щеплень, мотивують свої дії страхом перед ускладненням вакцинації. Але ми забуваємо, що небезпечними можуть бути будь-які медикаменти та і продукти харчування також, але ця небезпека є мінімальною, особливо в порівнянні з небезпекою самого захворювання.

Саме тому кожна невакцинована або не повністю вакцинована дитина зараз у небезпеці. Єдиний спосіб захиститися від цих інфекцій та запобігти розвитку небезпечних ускладнень – щеплення.

            Якщо ваша дитина пропустила щеплення за графіком чи не має їх взагалі,надолужте за  першої  можливості. Зверніться до найближчого закладу охорони здоровя, щоб отримати щеплення.                                                                                                          

Помічник  епідеміолога                                       У. Ноджак


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь