A A A K K K
для людей із порушенням зору
Делятинська громада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

Чим відрізняється пневмонія від туберкульозу ?

Дата: 30.05.2023 11:19
Кількість переглядів: 112

Фото без опису

Туберкульоз – захворювання інфекційного характеру, викликане мікобактерією туберкульозу, що потрапляє в організм через дихальні шляхи.

 Пневмонія (запалення легенів) – гостре та небезпечне інфекційне захворювання легень, що виникає при потраплянні в організм бактерій, грибків та вірусів. Запалення може також розвиватися і натомість травм, операцій, застійних процесів.       

Основною з причин, що викликають пневмонію, є бактеріальна інфекція бронхів, що веде до поширення процесу на альвеоли та паренхіму. Крім того, бактерії проникають у ділянки легень з током крові з інших органів. До збудників захворювання слід віднести грампозитивні та грамнегативні мікроорганізми, віруси (грип, коронавіруси, сімейство герпесів), грибкові інфекції, хламідії та мікоплазми. Єдиною причиною виникнення туберкульозу є потрапляння в організм людини мікобактерій туберкульозу – паличок Коха (Mycobacterium tuberculosis). Інфікування мікобактерією відбувається повітряно-краплинним шляхом. Майже 95% людей на планеті заражені цим мікроорганізмом, але далеко не у всіх розвивається туберкульоз.

Організм із сильним імунітетом справляється з бактеріями і зупиняє процес їх розмноження, інакше вони розносяться з кров’ю по тканинах і органах, що мають багате кровопостачання. Верхні частки легень – улюблене місце для паличок.

Для пневмонії характерні такі особливості: підвищена температура тіла, сильний головний біль, слабкість; частий, сильний кашель (сухий або з виділенням густого мокротиння залежно від форми пневмонії); прискорений пульс, сильна задишка, сильний біль у грудях при кашлі, м’язові болі.

Запалення легень від туберкульозу багато в чому відрізняє гострий початок. Симптоми розвитку схожі на ознаки пневмонії, але є й відмінності.

 До клініки туберкульозу відносяться: підгострий початок (поступовий), рідкісний кашель, тривалістю кілька тижнів, виділення мокротиння при кашлі, надалі зі згустками крові трохи підвищена температура протягом тривалого часу; слабкість, зниження ваги та працездатності. Тривалий контакт з бактеріовиділювачем є причиною для підозри туберкульозного ураження легень.

Увага! Перші симптоми туберкульозу можуть бути виражені слабо, і лише за кілька тижнів після зараження спостерігається їх постійне наростання. Як при пневмонії, так і при туберкульозі не всі ці симптоми можуть проявлятися, тому захворювання легко сплутати.

Профілактика обох захворювань полягає у зміцненні імунітету, достатньому та збалансованому харчуванні, здоровому способі життя, регулярній фізичній активності, дотриманні правил особистої гігієни, регулярно 1 раз на рік проходити профілактичні медичні огляди з флюорографічним обстеженням.

Специфічна профілактика – це вакцинація і ревакцинація вакциною БЦЖ, яка проводиться на 3-5 добу після народження.Якість проведення вакцинації оцінюють щорічним проведенням проби Манту з туберкуліном.

При будь яких проявах погіршення стану здоров`я негайно звертайтеся до лікаря.

  Бережіть своє здоровя та здоров’я своїх рідних і  близьких!

 

Лікар епідеміолог

Відділення епідеміологічного нагляду

та профілактики інфекційних захворювань

 Надвірнянського РВ

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України»                          Л. Клим’юк

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь