A A A K K K
для людей із порушенням зору
Делятинська громада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

Забруднення поверхневих водойм

Дата: 15.05.2023 10:18
Кількість переглядів: 118

Оскільки поверхневі води є джерелом води для багатьох населених пунктів, то основна причина забруднення водойм це антропогенна діяльність. У багатьох регіонах якість води залишається низькою через відсутність повного комплексу очисних споруд і зон санітарної охорони. Деякі водопроводи не обладнані знезаражувальними установками.  Найчастіше в пробах питної води виявляють відхилення за органолептичними показниками, наднормативна мінералізація та  перевищення граничної концентрації хімічних речовин. Що забруднює воду?   

       Розрізняють три стадії забруднення природних вод:    

         - початкова стадія - концентрація забрудненя у воді вища за фонову, але менша за ГДК (гранично допустимої концентрації). Властивості води в ме­жах норми. Зміни, що спостерігаються, не є перепоною для вико­ристання води для господарсько-питних потреб, але вказують на наявність джерела забруднення.     

        - небезпечна стадія-концентрація забруднення досягає ГДК або трохи перевищує її.   

         - дуже небезпечна стадія - вміст забруднення значно  перевищує ГДК.

     До основних видів забруднення поверхневих та підземних вод належать: хімічне, бактеріальне, теплове і радіоактивне.

  • Хімічне забруднення - це потрапляння до води різних хімічних речовин, відходів різних виробництв: нафтохімічних, целюлозно-паперових, а також комунально-побутових стоків, відходів тваринницьких ферм. Проявляється у збільшенні загальної міне­ралізації й концентрації макро- та мікро- компонентів, появі у водах невластивих їм мінеральних сполук. Часто супроводжується поя­вою запаху, забарвлення та підвищення температури.
  • Біологічне забруднення - це потрапляння у водойми разом зі стічними водами різних хвороботворних мікроорганізмів, спорів грибів, хробаків. Основними джерелами біологічних забруднень є комунально-побутові стічні води підприємств: цукрових заводів, м'ясо і деревообробної промисловості. Полягає в появі у воді патогенних організмів, зокрема бактерій групи кишкової палички. Бактерії живуть від 30 до 400 діб, тому таке забруднення локалізу­ється на порівняно невеликій ділянці і є тимчасовим.
  • Теплове забруднення – відбувається внаслідок спускання у водойми підігрітих вод від ТЕС, АЕС та інших енергетичних об’єктів. Тепла вода змінює термічний і біологічний режими водойм і шкідливо впливає на їхніх мешканців. Як показали дослідження гідробіологів, вода, нагріта до температури 20–30оС, діє на риби та інших мешканців водойм пригнічуючи, а якщо температура води піднімається до 36оС, риба гине. Найбільшу кількість теплої води скидають у водойми атомні електростанції. Забруднення виявляється у підвищенні температури води. Його супроводжує зміна хімічного та газового складу води, зменшення кількості кисню, “цвітіння” води, збільшення вмісту в ній мікроорганізмів.

              Безвідповідальне ставлення до природних ресурсів пояснюється низьким рівнем екологічного світогляду населення, відсутністю почуття відповідальності за стан навколишнього середовища, а саме головне те, що наразі проблеми водних ресурсів  не є пріоритетними для органів влади.                                                  Варто не забувати, що вживання неякісної та забрудненої води створює серйозну небезпеку для здоров’я населення. А доки цього не сталося радимо самостійно потурбуватися про своє здоров'я і почати користуватися додатковими побутовими системами очищення води. Пора усвідомлено підходити до вибору того, що ми їмо, п'ємо і робимо.

 

   Лікар-лаборант

санітарно-гігієнічної лабораторії                     О. Жукова


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь