Делятинська громада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

Наслідки повені

Дата: 26.04.2023 09:16
Кількість переглядів: 436

Фото без опису

  В умовах виникнення повені, паводків можливі підтоплення житлових помешкань, сільськогосподарських угідь, гноєсховищ, сміттєзвалищ, очисних споруд та інших потенційно небезпечних  або епідемічно значимих об’єктів (джерела водопостачання, колодязі). У зв’язку з цим зростає ризик виникнення інфекційних захворювань, отруєнь, можливі групові випадки та спалахи гострих кишкових інфекцій. Більш того, багато джерел води знаходяться під загрозою через забруднення стоками та промисловими викидами, змиву добрив з полів і проникнення солоної води в прибережних зонах у водоносні шари через відкачування ґрунтових вод. Дана проблема загрожує серйозними наслідками. 

          Під час паводка може тимчасово зрости такий показник водопровідної води, як кольоровість. Тобто вода у цей період може мати злегка жовтуватий колір, також в пробах питної води виявляють відхилення за органолептичними показниками, мінералізацією та перевищення граничної концентрації хімічних речовин. Також на якість води впливає проникнення відходів у ґрунт, після чого і в ґрунтові води. Оскільки розташування верхнього обрію ґрунтових вод знаходиться на глибині від 3 до 20 м (глибина звичайних колодязів), то накопичення «продуктів» людської діяльності відкладаються саме на цій глибині в набагато більш серйозних концентраціях.  Така вода  може містити мікробіологічне забруднення і  становити серйозну небезпеку бактерії, що містяться в них та віруси які є причиною небезпечних захворювань: сальмонельозу, бактеріальної краснухи, холери,  і кишкових захворювань.

      Слід зазначити, що єдиним способом оцінити якість та безпечність питної води – це проводити лабораторні дослідження атестованою лабораторією Надвірнянського структурного підрозділу ДУ»Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України». В лабораторії пропонують широкий спектр послуг з вимірювання показників якості та безпеки:

- питної води централізованого і децентралізованого водопостачання (колодязі, артсвердловини), води відкритих водойм:

- фізико-хімічні (рН, кольоровість, мутність, сухий залишок, жорсткість, лужність, хлориди, сульфати, аміак та ін.);кальцій, магній, залишковий хлор та інші).

     Адже забруднення питної води викликають підозру щодо її безпечності, та можуть негативно впливати на здоров’я людини. В зв’язку з цим ми рекомендуємо власникам колодязів  проводити аналізи води щороку та після паводків. Результати лабораторних досліджень питної води в районі, які проводяться нашими фахівцями  показали, що вода з децентралізованих джерел не відповідає санітарним нормам і правилам по нітратам, аміаку, загальній  жорсткості, залізу, каламутності.

       Щоб вберегтися від небезпечних наслідків рекомендуємо дотримуватись наступних правил:
- не використовуйте для питних потреб воду з відкритих водойм, а також підтоплених або невідомих криниць, каптажів, інших джерел, які можуть бути забруднені хвороботворними мікроорганізмами, зокрема збудниками туберкульозу, лептоспірозу, черевного тифу, сибірки, вірусних гепатитів,яйцями та личинками гельмінтів та іншого.
-   обов'язково кип'ятіть питну воду, особливо з джерел водопостачання,  які були підтоплені. Після сходу води з ґрунту необхідно:
-очистити поверхню ґрунту від сторонніх предметів (гілля, сміття тощо);
-   індивідуальні вигреби та вбиральні (туалети) у разі переповнення
водою спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати хлорним вапном або іншим дезінфекційним засобом призначеним для цього;
-  колодязі звільнити від нанесеного бруду, очистити, спорожнити та
продезінфікувати в них воду за допомогою хлоровмісних препаратів;
       Дезінфекцію колодязя проводять при встановленні бактеріального
забруднення води та при виникненні надзвичайних ситуацій (повеней), а також з профілактичною метою: очищення та ремонт колодязя, при погіршенні якості води.

        Також актуальні запобіжні заходи у період проходження паводків (протипаводковий моніторинг, прогнозування паводків, завчасне оповіщення населення про розвиток паводкової ситуації), вжиття термінових заходів  і достовірне інформування населення щодо якості питної води.

 Щоб зберегти здоров’я, Вам допоможуть прості але дієві гігієнічні заходи!

Завідувач санітарно-гігієнічної лабораторії       О. Втерковська


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь