A A A K K K
для людей із порушенням зору
Делятинська громада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

ЙОД  ТА ЙОГО ЗНАЧЕННЯ ДЛЯ ЗДОРОВ`Я ЛЮДИНИ

Дата: 22.03.2023 11:19
Кількість переглядів: 126

    Йод – дуже важливий мікроелемент, запас якого потрібно поповнювати. Дефіцит йоду вкрай небезпечний для людського організму, оскільки нестача цього мікроелемента збільшує ризик серйозних захворювань щитовидної залози, органів травлення, він також впливає на розумовий розвиток.

    Йод необхідний для ство­рення гормонів щитовидної за­лози, що регулюють метабо­лізм. Якщо щитовидна залоза не працює, відчуває весь організм. Це є  постій­на втома, слабкість, помічаєте зниження розумової активнос­ті, погіршення пам’яті та слу­ху, розлади травлення, випадін­ня волосся. Крім таких начебто незначних симптомів, йододефіцит може стати причиною зобу та навіть раку щитовидної залози.

      Більшість українців щодня споживає лише 40−80 мкг йоду на добу при нормі до 200 мкг для дорослих, 120 мкг для дітей віком від 6 до 12 років та 90 мкг для діток віком до шести років.

Не потрібно переймати­ся можливим передозуванням, адже створити надлишок йоду в організмі доволі складно. 90−97% йоду, що надходить в орга­нізм, виводиться зі сечею. 2−7% – через кишечник.

     Найпростіший спосіб вберег­тися від йододефіциту — заміни­ти звичайну сіль на йодовану та ввести у раціон продукти з вели­ким вмістом йоду. Найкращим вибором будуть морепродукти, біла риба, морська капуста, бу­ряк, баклажани, зелена цибу­ля, щавель, банани, цитрусові, диня, хурма, яйця та волоські го­ріхи. А от звичайні капуста і редь­ка, навпаки, вимивають і без того малу кількість йоду з організму, тому зловживати ними не слід.Крім солі, виробники йоду­ють багато інших харчових про­дуктів, воду, а також дитяче хар­чування.

 На жаль, йод — елемент, який швидко випаровується. Це тре­ба враховувати при споживан­ні продуктів з його вмістом. На­приклад, йодовані сіль та воду необхідно зберігати у непрозо­рій посудині, яка щільно закри­вається. Сіль варто додавати до їжі лише після приготуван­ня, адже при термічній обробці практично весь йод випарову­ється. Те саме стосується й бі­лої риби — її необхідно варити, а не смажити. Тільки так з неї за­своїться максимальна кількість корисних речовин.

      Йододифіцитними захворюваннями є всі розлади, які  викликані недостатнім надходженням йоду в організм людини. Особливий великий ризик розвитку йододифіцитних захворювань в перші три роки життя дитини.  Найважчим  проявом    йододефіцитних  захворювань  у  дітей   є розумова  відсталість,  ознаки  якої  можуть  виявитись  уже в   шкільні  роки. Такі  діти  гірше  встигають у  школі  (  особливо  важко  дається  математика )  , їм  важко  зосередитися,  у  них  слабкіша  пам”ять,  вони  скоріше   стомлюються.

Найефективніший метод профілактики йодозалежних захворювань – це йодування харчової солі. Йодована  сіль  не  відрізняється  від  звичайної   запахом,  смаком    чи  кольором.Для  йодування солі  використовується не сам йод , а його безпечні хімічні   з”єднання. Зараз  в   Україні   вся   сіль  йодується   йодатом  калію.Йодовану  сіль  можна   використовувати  і  для  домашнього  консервування, оскільки   йодат  калію  стійкий   до   термічної обробки.

 

Завідувач санітарно-

гігієнічною лабораторією                                  О. Втерковська

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь