A A A K K K
для людей із порушенням зору
Делятинська громада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

Чи можна обійтися без мінеральних добрив у сучасних умовах?

Дата: 21.03.2023 12:11
Кількість переглядів: 139

Фото без опису

Щороку із приходом весни фермери, які займаються вирощуванням овочів, фруктів, городини, сільськогосподарських культур, вживають усі необхідні заходи, які б допомогли отримати щедрий урожай. Не забувають про ці заходи і власники приватних городів у селах, поблизу міст. Найактуальнішими є мінеральні добрива.

    Мінеральні (штучні) добрива – сукупність поживних елементів  для ґрунту і рослин. Азот, калій, фосфор,  магній, залізо, сірка – всі ці мінерали утворюють основу штучного добрива.  В незначних кількостях в добривах знаходяться такі мікроелементи, як: йод,цинк,мідь,бор, кобальт, марганець…  Всі вище перечисленні  мінеральні елементи необхідні для нормального розвитку рослини, повна відсутність будь-якого з них, може спричинити чималу шкоду для врожаю.  Грунти багаті на всі мінерали, але все залежить від кліматичних умов. Наприклад,  у піщаних грунтах не вистачає магнію, торф’яні страждають на нестачу молібдену, а в чорноземах може бути відсутність  марганцю.  За допомогою мінеральних добрив можна використовувати навіть найбідніші землі. Вони збагачують грунт всіма необхідними частинками для ефективного росту врожаю.

До складу мінеральних добрив можуть входити декілька речовин живильного характеру.  Складні сполуки компонентів користуються широким попитом, як для відкритих, так і для закритих грунтів. Їх  використовують на присадибних ділянках та у квітниках.  Найоптимальнішою порою  для внесення добрив є весна і осінь.  Змішуючись із землею, вони не «тікають» з вітром і тим самим збагачують землю, що в кілька разів підвищує її ефективність.  

Мінеральні добрива характеризуються високим вмістом поживних речовин.  Серед них зустрічаються прості види, які складаються з одного елемента, так і складні, в склад, яких входить цілий комплекс мінеральних речовин.              Користь мінеральних добрив являється дуже великою. І  якщо їх кількість в землі недостатня, тоді грунт потрібно удобрювати різноманітним підкормом.

Штучні добрива можуть стати і ворогом для рослин, але тільки в тому випадку, якщо перебільшити з їх кількістю у використанні.  Завелика концентрація розчину у грунті може призвести до загибелі усіх корисних мікроорганізмів. Тому, використовувати  добрива потрібно  «по рецепту»,  відповідними порціями та дозуванням.

Отже, надмірне застосування добрив  є  безцільним, а й здебільшого шкідливим.

 

 

 

Фельдшер-лаборант санітарно-

гігієнічної лабораторії                                                                С. Томин

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь