A A A K K K
для людей із порушенням зору
Делятинська громада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

Грип. Як захиститися?

Дата: 27.01.2023 10:52
Кількість переглядів: 150

Фото без опису

             Грип – гостре інфекційне вірусне захворювання з крапельним механізмом передачі, яке характеризується гострим початком, переважним ураженням верхніх дихальних шляхів і загальною інтоксикацією,а також великою частотою виникнення ускладнень. Збудники хвороби – віруси, за типом вірусу А, В, С. Вірус грипу досі залишається одним з  найпоширеніших і найнебезпечніших збудників інфекційних захворювань людини. Причиною цього є швидка еволюційна мінливість вірусу, яка забезпечує його здатність долати захисні бар’єри нашої імунної системи.

             Епідемія грипу виникає щороку, як правило взимку і восени.  Вірус грипу небезпечний тим, що щороку змінює свою форму і щорічно з'являються нові види захворювання, які викликають більш важкі і виражені симптоми. Грип може передаватися від людини до людини, від людини до тварини, до птахів і навпаки. Такі форми вірусу найбільш небезпечні для життя, так як складаються з геномів людини і тварин або птахів.

             Віруси грипу діляться на 3 типи:

  • Вірус грипу А - може викликати середню або сильну тяжкість захворювання. Ним можуть хворіти люди і тварини. Вірус грипу А небезпечний і викликає пандемію, важкі епідемії.
  • Вірус грипу В - не викликає пандемії, провокує локальні спалахи та епідемії, які можуть охопити одну або кілька країн. Захворювання на грип В може виникати поряд з грипом типу А або перед ним. Даний вірус спостерігається тільки у людей, частіше виникає у дітей.
  • Вірус грипу С - про нього мало відомо. Вражає тільки людей. Ознаки захворювання проявляються в легкій формі або можуть не проявлятися. Даний вірус не провокує епідемії і не викликає важких ускладнень. Вірус грипу С може виникати на тлі захворювань вірусу грипу А.

 

Грип передається легко від людини до людини повітряно-крапельним шляхом. Вірус може передаватися побутовим шляхом через особисті предмети хворого. Причиною грипу може бути ослаблений імунітет, при якому людина швидко заражається. Під час кашлю, чхання, розмови з носа і горла хворого вилітають мікрочастинки слизу, слини, мокротиння з бактеріями вірусу грипу. Навколо людини з вірусом створюється заражена зона з підвищеним рівнем заражених частинок. Вони можуть розсіюватися на 2-3 метри. Людина може заразитися вірусом від тварини або птиці.

           Хвороба починається гостро: загальна інтоксикація – сильний озноб, а потім відчуття жару, різкий головний біль у ділянці лоба, надбрівних дуг, скронь, очей, який посилюється під час руху очних яблук і супроводжується світлобоязню, запамороченням, загальною слабкістю, болем у м'язах.

              У першу добу хвороби явища інтоксикації домінують над катаральним синдромом, який проявляється сухістю та дертям у горлі, закладеністю носа. Але наприкінці першої доби починається сухий кашель. З'являється садніння та біль за грудиною, кашель стає нестерпним, іноді нападоподібним, можуть з'явитися носові кровотечі.

             Профілактика грипу допоможе захистити себе та оточуючих від зараження та запобігти поширенню захворювання.

  • Найефективнішим засобом профілактики грипу є вакцинація. Оптимальний час для введення вакцини – початок осені, разом з тим, щеплення рекомендують робити впродовж всього сезону грипу. Вакцинація посилює здатність організму протистояти грипу. Імунітет після введення вакцини формується через 7-14 днів.
  • Уникайте близького контакту з хворим
    Намагайтеся якнайменше перебувати поряд із людьми, у яких застуда, нежить або кашель. Якщо захворіли ви, то тримайте дистанцію з іншими людьми, щоб вберегти їх від хвороби. Використання маски виправдане лише за умови використання її хворою людиною, якщо поряд здорові. Звісно, вірус вона не затримає, але допоможе зупинити крапельки із вірусом.
  • Прикривайте ніс та рот
    Під час кашлю та чхання грип розповсюджується особливо швидко. Прикрийте серветкою рот та ніс — це знизить ймовірність передачі інфекції іншим.
  • Мийте руки
    Часте миття рук допоможе захиститися від мікробів. Якщо поруч немає води та мила, використовуйте спреї для рук на спиртовій основі.
  • Намагайтеся не торкатися обличчя
    На руках дуже багато мікробів. Торкаючись руками обличчя ви збільшуєте шанси мікробів потрапити в організм через очі, рот та ніс.
  • Провітрюйте та дезинфікуйте приміщення
    Регулярно провітрюйте приміщення, ретельно очищайте та дезинфікуйте поверхні, до якої часто торкаєтеся вдома, на роботі або в навчальних закладах. Це особливо важливо, якщо в приміщенні перебуває хворий.
  • Привчіть себе до корисних звичок
    Будьте фізично активними, уникайте стресу, висипайтеся, пийте багато води та харчуйтеся поживно.

 

                                        

 

Лікар епідеміолог

Відділення епідеміологічного нагляду

та профілактики інфекційних захворювань

 Надвірнянського РВ

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України»              І.Я. Горбаль-Клим’юк

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь