Делятинська громада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

Особливості контролю за організацією харчування в закладах освіти області під час воєнного стану

Дата: 30.12.2022 10:53
Кількість переглядів: 321

Реформа шкільного харчування в Івано-Франківській області триває, незважаючи на введення в дію воєнного стану. Разом з тим в умовах сьогодення вона набула іншого вигляду.

Не всі заклади освіти області змогли запрацювати в новому навчальному 2022-2023 році через відсутність укрить, зокрема функціонують дистанційно 36 (5,6 %) шкіл та 35 (12%) дитячих садочків.

25% шкіл під час воєнного стану не можуть забезпечити дітей гарячим харчуванням. Технологічні процеси приготування страв в закладах освіти часто перериваються через повітряні тривоги та відключення електропостачання.

В 2022 році спеціалістами Держпродспоживслужби проведено 721 моніторингове обстеження закладів загальної середньої освіти та дошкільної освіти, за результатами яких надано 527 рекомендацій керівникам шкіл та завідувачам дитячих садочків.             

В 2022 році особлива увага приділялася впровадженню сучасних стандартів з організації харчування, внесенню коректив в примірні чотиритижневі меню відповідно до сезонності продуктів харчування. Всього спеціалістами ГУ ДПСС в 2022 році розглянуто 1622 примірних чотиритижневих шкільних меню, з яких погоджено 1472 (91%), 150 меню були повернуті на доопрацювання, та 997 перспективних меню дитячих садочків, погоджено 914, 83 меню повернуті на доопрацювання.

В 2022 році Головним управлінням Держпродспоживслужби за участю Департаменту освіти ОДА розроблено паспорт закладу загальної середньої освіти на 2022- 2025 роки. Протягом 2022 року проведено паспортизацію всіх закладів загальної середньої освіти області та надано рекомендації щодо приведення їхньої матеріально-технічної бази до гігієнічних вимог.

Також, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області протягом 2022 року проводилося опитування учнів 1-4 класів з метою визначення харчових потреб та задоволеності харчуванням в закладі. Опитування проведені у 452 школах, опитуванням охоплено 25% учнів шкіл. 25% опитаних учнів не задоволені харчуванням в школі та бажали б його покращити, 83% дітей отримують гаряче харчування в школі; 10% учнів харчуються лише буфетною продукцією; 7% учнів харчуються їжею, принесеною з дому; 22% учнів, окрім харчування в школі, купують харчові продукти за межами школи (в найближчих магазинах); 12% учнів вживають заборонені продукти харчування (чіпси, сухарики, газовані напої, енергетичні напої, каву); 2% учнів потребують дієтичного харчування та лише 51% забезпечені питною водою в закладі освіти.

З метою ефективного впровадження реформи направлено 89 інформацій головам територіальних громад; 415 інформацій керівникам закладів освіти; проведено 92 наради; організовано і проведено 35 семінарів; прочитано 47 лекцій, проведено 1549 бесід, 14 виступів на ТБ та радіо, надруковано 39 статей в газетах та на веб-сайтах.

Головне управління Держпродспоживслужби і надалі буде посилювати контроль за організацією харчування в закладах освіти, адже здорове харчування є запорукою збереження здоров’я дітей у майбутньому.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь