A A A K K K
для людей із порушенням зору
Делятинська громада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

Вакцинація рятує життя

Дата: 23.12.2022 16:25
Кількість переглядів: 172

Фото без опису

Щойно дитина народжується, із стерильного середовища матусиного живота вона потрапляє у світ, густо населений різноманітними мікроорганізмами. Деякі з них є корисними, вони допомагають організму в процесах життєдіяльності. Декотрі можуть викликати легкі захворювання, що не є небезпечними для життя, але допомагають тренуванню імунітету – здатності організму чинити спротив зовнішнім загрозам. Але існує клас мікробів – вірусів, бактерій, грибків і найпростіших – які можуть бути смертельно небезпечними для дітей, і у до-вакцинальну еру вони забирали мільйони життів. Людський організм має природний захисний механізм - імунітет. За потрапляння в тіло чужорідного білка (бактерії або вірусу) активуються спеціальні клітини, що відповідають за усунення потенційної загрози, - лімфоцити. Але в новонароджених імунна система нерозвинена, тому вона не здатні ефективно чинити опір патогенним мікроорганізмам.

          Під час грудного вигодовування частина лімфоцитів матері передається дитині разом із молоком - спочатку вони захищають новонародженого від інфекцій. Але цього недостатньо: у дітей повинен сформуватися власний міцний імунітет, щоб вони могли вести здорове життя. І в цьому допомагає щеплення. Як воно працює?

         У кожній вакцині міститься патогенний агент або його токсин у неактивній формі. За потрапляння в організм людини він викликає імунну реакцію: тіло починає виробляти антитіла, спрямовані на боротьбу з конкретним захворюванням. Імунітет «вчиться» розпізнавати певні інфекції та чинити їм опір. Якщо після вакцинації в тіло потрапляють патогени, вони швидко знищуються лімфоцитами, і зараження не настає.

        За оцінкою ВООЗ, щороку вакцини рятують життя від 2 до 3 мільйонів людей, і ця цифра могла би збільшитися ще на 1,5 мільйона, якби охоплення вакцинацією було глобальним.

        Те, що сьогодні ми всі маємо доступ до вакцин, є великим досягненням! У цій статті ми розповімо про те, які щеплення роблять дітям і дорослим протягом усього життя.

        У нашій країні дітей вакцинують відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень. 

       Обов’язковою є вакцинація від 10 небезпечних захворювань:

  • кашлюк
  • дифтерія
  • правець
  • кір
  • паротит
  • краснуха
  • туберкульоз
  • гемофільна інфекція типу b (ХІБ-інфекція)
  • поліомієліт
  • гепатит В

Дана процедура є однією з найбільш ефективних профілактичних заходів, що дозволяють повністю запобігти ризику зараження багатьма небезпечними захворюваннями, серед яких віспа, кір, коклюш, дифтерія і поліомієліт.

Людський організм має природний захисний механізм - імунітет. За потрапляння в тіло чужорідного білка (бактерії або вірусу) активуються спеціальні клітини, що відповідають за усунення потенційної загрози, - лімфоцити. Але в новонароджених імунна система нерозвинена, тому вона не здатні ефективно чинити опір патогенним мікроорганізмам.

Під час грудного вигодовування частина лімфоцитів матері передається дитині разом із молоком - спочатку вони захищають новонародженого від інфекцій. Але цього недостатньо: у дітей повинен сформуватися власний міцний імунітет, щоб вони могли вести здорове життя. І в цьому допомагає щеплення. Як воно працює?

У кожної вакцини міститься патогенний агент або його токсин у неактивній формі. За потрапляння в організм людини він викликає імунну реакцію: тіло починає виробляти антитіла, спрямовані на боротьбу з конкретним захворюванням. Імунітет «вчиться» розпізнавати певні інфекції та чинити їм опір. Якщо після вакцинації в тіло потрапляють патогени, вони швидко знищуються лімфоцитами, і зараження не настає.

      Небажання деяких батьків щепити дитину пов'язане з помилковою думкою про небезпеку вакцин. Але це не так: їх формули безпечні, а дія клінічно протестована. Тому щеплення можна робити з першого дня життя дитини без будь-якого ризику для її здоров'я.

Друга поширена помилка, що призводить до відмови від вакцинації, пов'язана з батьківською думкою про те, що в безпечному домашньому середовищі новонароджений не зіткнеться з патогенами. Насправді на людський організм постійно впливають патогени, але через хороший імунітет інфікування не відбувається. Оскільки в маленьких дітей немає достатньо розвиненого природного захисту, вони більш схильні до захворювань, незалежно від того, які умови (пологовий будинок, будинок, дитячий садок) їх оточують.

                           Що таке календар щеплень?

У багатьох країнах розроблено власний календар щеплень - офіційний документ, в якому зазначено порядок вакцинації населення. У календар може входити різна кількість ін'єкцій та процедур. Новий календар щеплень України затверджено наказом МОЗ України №947 і набув чинності з 18 квітня 2018 року. Він передбачає наступні періоди імунізації:

  • 3-5 день життя ставиться протитуберкульозна вакцина;
  • 2 місяці - проти гепатиту B, коклюшу, дифтерії, правця та поліомієліту;
  • у 4 і 6 місяців проводиться ревакцинація (повторна імунізація від тих же інфекцій, що і в 2 місяці);
  • рік - щеплення проти краснухи, кору та паротиту.

Надалі потрібні ревакцинації (повторне введення сироваток) у півтора року, 6 років, 14 років. Згідно із затвердженим графіком, останнє щеплення від дифтерії та правця пацієнтові ставлять у 28 років, а потім кожні 10 років.

Чому потрібна ревакцинація? Повторне введення препарату необхідне для поліпшення імунної пам'яті - здатності організму розпізнавати мікроорганізми та токсини, з якими він вже стикався раніше. Чим сильніше імунна відповідь, тим вище опірність тіла інфекції і тим нижче ризик зараження.

                          Кому не можна робити щеплення?

Як і багато медичних процедур, щеплення має свої показання та протипоказання. Показанням до імунізації є досягнення дитиною певного віку.

  • алергічна реакція на попереднє введення препарату. У такому випадку необхідно використовувати вакцину з іншим складом, якщо це можливо. До гострої реакції лікарі відносять підвищення температури тіла понад 39, розвиток сильного місцевого набряку, судоми, різке зниження артеріального тиску;
  • стан імунодефіциту - для пацієнтів з діагнозом ВІЛ або після недавно перенесеного курсу хіміо- або радіохвильової терапії.

Обидва випадки є абсолютними протипоказаннями до введення препарату. Є також і тимчасові протипоказання, за яких вакцинація переноситься на певний термін до стабілізації стану дитини. До них належать:

  • підвищена температура тіла;
  • будь-яка інфекція в гострій фазі;
  • недавно перенесені важкі захворювання, травми та операції;
  • періоди загострення хронічних хвороб.

Щоб врахувати всі можливі обмеження і вибрати оптимальний час імунізації, рекомендується проконсультуватися з сімейним педіатром. Лікар, вивчивши анамнез дитини, підбере відповідні дати для щеплення.

                         Які щеплення роблять дорослим?

          Щеплення дорослим затверджено Міністерством охорони здоров'я та проводяться згідно з календарем вакцинації. У дорослому віці (за умови, що всі щеплення були зроблені згідно з графіком), необхідно ревакцинуватися кожні 10 років від правця та дифтерії. Якщо в дитинстві були пропущені щеплення, потрібно звернутися до сімейного лікаря, щоб він склав індивідуальний графік вакцинації.

Рекомендованими  для дорослих є щеплення від гепатиту А, В, пневмококової інфекції, кліщового енцефаліту та грипу. Перед введенням вакцини слід проконсультуватися з лікарем, щоб дізнатися, чи немає протипоказань до того чи іншого щеплення.

Дорослим і дітям також рекомендуються щеплення від сезонних захворювань. Як правило, найбільш небезпечний епідеміологічний період настає на початку осені та з наближенням весни. В цей час починаються «сезонні» епідемії багатьох респіраторних інфекцій. Уникнути захворювання можна, вчасно пройшовши імунізацію.

  • Грипу. Сучасні вакцини захищають від трьох штамів грипу, значно скорочуючи ймовірність хвороби. Вакцинація проводиться одноразово, імунна відповідь формується на 8-12 місяців. Це означає, що проходити процедуру рекомендується щорічно;
  • Кору. Пройти вакцинацію рекомендується дорослим пацієнтам, не щепленим від інфекції в дитинстві. У даний час імунізація від кору включена в календар щеплень: дітям ставиться два уколи (в 1 рік і в 6-7 років). Особливо важливо зробити щеплення жінкам, які планують вагітність: кір під час вагітності часто стає причиною смерті плода і викликає серйозні патології розвитку.

        Імунізація - важливий крок для профілактики багатьох захворювань як серед дітей, так і серед дорослих. Подбайте про своє здоров'я!

 

 

 

 

Лікар епідеміолог

Відділення епідеміологічного нагляду

та профілактики інфекційних захворювань

 Надвірнянського РВ

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України»              І.Я. Горбаль-Клим’юк.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь