A A A K K K
для людей із порушенням зору
Делятинська громада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

Що робити, якщо розбився ртутний термометр?

Дата: 22.12.2022 10:34
Кількість переглядів: 222

Фото без опису

Про те, як правильно прибрати ртуть з розбитого термометра і як уникнути її шкідливої дії, повинен знати кожен. Ртуть відноситься до надзвичайно небезпечних для людини речовин. Особливо шкідливі її пари. Вже при кімнатній температурі +18°С ртуть починає випаровуватися.   При тривалому вдиханні випаровувань навіть мізерної кількості цієї рідини можна отримати отруєння. Воно протікає поволі, довгий час без чітких симптомів захворювання: загальне нездужання, дратівливість, нудота.

Отже, прибирати цю сріблясту речовину потрібно ретельно і швидко. Відразу ж, як тільки ртуть опинилася поза межами термометра, виведіть із забрудненого приміщення дітей. Якщо на дворі значно холодніше, ніж в будинку, то непогано б відкрити вікна - при низькій температурі виділення отруйної пари зменшується.

Прибираючи ртуть, надіньте гумові рукавички та маску для захисту носа і рота і постарайтеся, щоб вона не попадала на голі ділянки шкіри. Найзручніше збирати ртутні горошини, накочуючи їх на листок паперу іншим листком або м'яким пензликом, - жорстка кисть, віник чи порох отяг в цій справі не допоможуть, вони тільки подрібнять отруйні кульки. Горошинки ртуті, що закотились в щілини підлоги посипте піском, разом з яким вона легко вимететься пензликом на папір. Можна озброїтися шматочком вати, змоченої в 0,2% розчині перманганату калію (марганцівки). З вати або з листка паперу ртуть треба акуратно струшувати в наповнену водою або розчином марганцівки скляну ємкість. Туди ж відправте і пісок зі ртутними частинками, що залишилися в розбитому градуснику.

Можна також засмоктати кульки в гумову грушу. Зібраний отруйний метал не можна викидати в сміттєпровід, каналізацію або куди б то не було - без спеціальної обробки ртуть, де б вона не опинилася, виділятиме токсичні речовини, погіршуючи і без того неблагополучну екологічну обстановку.

Тепер, щоб знешкодити все, аж до щонайменшої, непомітної оку частинки, потрібно провести демеркуризацію. Місце, де була розлита ртуть, слід змочити 0,2% розчином марганцівки або мильно-содовим розчином (30 г соди і 40 г мила на літр води). Непогано протерти будь-яким з цих розчинів близько розташовані від забрудненої ділянки дерев'яні і металеві поверхні - дрібні крупинки ртуті дуже люблять на них осідати.

Якщо ртуть потрапила на одяг, то її потрібно терміново обробити таким чином: спочатку промити її в холодній воді протягом 30 хвилин, потім ще 30 хвилин в мильно-содовому розчині при температурі 70-80оС, потім ще 20 хвилин при такій же температурі в лужному розчині, потім знову в холодній воді.

Після всіх цих процедур ліквідаторові маленької ртутної аварії для профілактики отруєння потрібно пити більше рідини, оскільки ртутні утворення виводяться з організму через нирки. Корисні будуть і свіжі плоди і коренеплоди.

На закінчення хотілося б сказати ось про що. Останнім часом дуже часто до рук хлоп'ят потрапляють небезпечні хімічні речовини, що казна-звідки взялися. Як іграшка нерідко виявляється і ртуть, причому часто її кількість значно перевищує ту, яка міститься в термометрі. Фіналом такої гри може стати гостре отруєння парами ртуті, перші ознаки якого - головний біль, біль при ковтанні, підвищення температури, шлункові розлади - з'являються через 8-24 години. В очікуванні приїзду лікаря давайте хворому більше пити.

 

         Пам'ятайте, що ні в якому разі не можна:

1. Викидати термометр, що розбився у сміття.  2-3 грами ртуті, які були у ньому, можуть забруднити своїми парами близько 6 тисяч кубометрів повітря.

2. Спускати ртуть у каналізацію. Тому, що потім дістати її звідти надзвичайно складно.

3. Підмітати ртуть віником: це призведе лише до подрібнення отруйних кульок.

4. Не збирайте ртуть за допомогою порохотяга: повітря, що продувається крізь нього лише сприятиме розповсюдженню парів ртуті. До того ж порохотяг потрібно буде одразу ж викинути.

5. Ні в якому разі не створюйте протяг до того, як ви зібрали ртуть , оскільки блискучі кульки просто розлетяться по всій кімнаті.

6. Не можна прати забруднені ртуттю одяг та взуття у пральній машині.

Якщо ж приміщення заражене значною кількістю ртуті (більше ніж містить один термометр) негайно повідомити про випадок по телефону 101.  А до приїзду рятувальної служби ізолюйте це приміщення.

 

І, наостанок, завжди будьте уважні, коли користуєтесь ртутним термометром. Зберігайте ртутні термометри в недоступному для дітей місці. Навчіть своїх дітей основним правилам безпеки при необхідності в користуванні з ним.

 

 

 

 

Начальник Надвірнянського

 районного відділу ДУ «ІФ ОЦКПХ МОЗУ»                              Оксана  Жеревчук

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь