A A A K K K
для людей із порушенням зору
Делятинська громада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

Зберігання продуктів харчування під час відключення електроенергіі

Дата: 01.12.2022 11:40
Кількість переглядів: 143

Фото без опису

Відключення електроенергіі  можуть тривати по 5-8 годин і більше. Через масовані ракетні атаки рф по всій країні дедалі частіше застосовують екстрені відключення світла.

Найкращий спосіб зберігати продукти без холодильника – це правильно планувати покупки. Для цього проаналізуйте, чи ви все встигнете зїсти до того, як їжа зіпсується. Краще брати те, що може зберігатися без холодильника довше – овочі, фрукти, крупи, консерви.

Як замінити холодильник

1. Термосумка

Це термостійкий контейнер із холодильними елементами, які потрібно зберігати у морозилці, щоб потім покласти у сумку разом із продуктами. Річ дуже зручна для тривалого збереження важливих продуктів.

2. Балкон

Якщо за вікном мінусова температура, продукти можна зберігати на балконі. Відсортуйте їх по коробках або пакетах.

  • Якщо на вулиці мінусова температура, заморожене м'ясо можна загорнути у папір, тоді у рушник, щільно скласти у металеву ємність (або в холодильну сумку, якщо є), та виставити надвір.
  • Якщо на вулиці плюс і зберігати надворі не вийде, із м'яса можна зробити тушкованку. За умови дотримання правил приготування, тушковане м'ясо буде зберігатися 3 роки, і ніякі відключення електрики тушкованці вже будуть не страшні.
  • Ще варіант, як зберегти м'ясо без холодильника, —  засолити. Складіть м'ясо в скляну тару чи в каструлю, добре пересипаючи сіллю. Або залийте сольовим розчином: на 500 мл холодної води 10 ст. л. солі. Також можна засолити і рибу: почистити, обсушити та добре пересипати сіллю. Перед приготуванням засолені продукти потрібно буде вимочити у воді!

3. За вікном

Якщо ж балкона немає, можна прибити із зовнішнього боку вікна цвяхи, скласти харчі в пакети та повісити на цвяхи. Але перед цим подбайте, щоб дощ, сніг і тварини не дісталися продуктів.

4. Погріб або підвал

Цей спосіб підходить для тих, хто живе в приватному будинку. Такі приміщення надійно збережуть більшість продуктів від консервації і овочів до фруктів та молочних продуктів.

5. Криниця

Криниця працює, як і погріб. Помістіть продукти у відро та опустіть униз. Відро має бути на 2⁄3 у воді, продукти герметично упаковані, щоб захистити їх від води

Чи безпечно вживати продукти, що зберігалися без холодильника

  • Ви можете безпечно повторно заморозити або приготувати заморожені продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру 4°С або нижче.
  • Перевіряйте температуру продуктів, що зберігаються в морозилці або в холодильнику з додатковим джерелом холоду: вона має становити не вище, ніж +4 градуси.
  • Будь-яку їжу, яка викликає у вас сумніви: дивний запах чи колір, незвичайна текстура, — без сумнівів викидайте ! Краще не пробувати підозрілу їжу на смак. Не намагайтеся зекономити: в разі отруєння лікування коштуватиме дорожче, ніж ті продукти, які ви пошкодували викинути.

 

 

 

             Відділення епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань

Пом. лікаря епідеміолога Ліля Павлюк


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь