Делятинська громада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

Ендемічний зоб. Фактори ризику та методи профілактики

Дата: 29.11.2022 09:45
Кількість переглядів: 271

Фото без опису

Захворювання, що розвивається на тлі дефіциту йоду і супроводжується збільшенням щитоподібної залози.     Щитовидна залоза є найважливішим елементом ендокринної системи, так як виробляє гормони, які необхідні для реалізації фізіологічних функцій людського організму. Одним із гормонів, який вона продукує, є тироксин, що відповідає за діяльність основних функцій організму

За формою прояву він може бути вузловими (з утворення вузлів щільної тканини), дифузним (з рівномірним збільшенням щитоподібної залози), змішаним (з рівномірним збільшенням щитоподібної залози і окремими вузлами). Залежно від локалізації виділяють односторонній і двосторонній зоб. Розвиток хвороби спричинює нестача йоду — йододефіцит. Поряд із цим, існує багато додаткових впливів, що призводять до появи і розвитку зобу

 Причини ендемічного зобу:

  • неповноцінне харчування, інтоксикація, порушення обміну мікроелементів.
  •  недостатність у довкіллі мінеральних речовин — йоду, кобальту, міді, брому, цинку, марганцю.
  •  споживання у великій кількості продуктів, що справляють струмогенний вплив  (капуста, редиска, бруква, ріпа, шпинат,   квасоля тощо), адже вони можуть спричинити так званий «капустяний зоб»;
  •  різні сірковмісні органічні високомолекулярні речовини;
  •  спадкове порушення йодного обміну;
  •  інфекційно-токсичні фактори

Тривожними симптоми ендемічного зобу можуть бути слабкість,головні болі , низька фізична витривалість , підвищена пітливість, особливо долонь, дискомфорт в області серця болі в м’язах, напади задухи,  різка зміна ваги,  важке дихання і ковтання , здавлююче відчуття в районі шиї,  висока захворюваність різними інфекційними хворобами , дратівливість, депресивні стани , млявість, швидка втомлюваність,   зниження уваги і погіршення пам'яті, зниження уваги і погіршення пам'яті,  болі в м’язах.

Виділення гормонів щитовидною залозою, в більшості, залежить від кількості йоду в організмі, тому для здоров'я щитовидної залози важливо, щоб харчовий раціон був багатий продуктами, що містять йод. Збої в гормональному фоні, які відбуваються внаслідок нестачі йоду, в більшості випадків не мають зовнішніх проявів, тому часто дефіцит йоду називають прихованим голодом. Багато людей абсолютно не помічають браку йоду і не підозрюють про наявність ендокринних захворювань.       

Прояви ендемічного зобу:                                                                                                                                                                                                           

 У  плода викликає  смерть  та вади розвитку .

У новонароджених викликає низьку масу тіла при народженні , вроджені аномалії , частий розвиток інфекційних захворювань , гіпотиреоз (зниження функції щитовидної залози)

У дітей і підлітків:  ендемічний зоб, гіпотиреоз,  порушення розумового і фізичного розвитку, порушення формування репродуктивної функції .

У дорослих:  ендемічний зоб ,гіпотиреоз , зниження фізичної та інтелектуальної     працездатності

У жінок дітородного віку:      анемія,  безплідність, невиношування вагітності,   передчасні пологи,   ризик народження дитини з розумовою відсталістю.

Профілактика

  1. Масова - йодування солі (25 г калію йодиду на 1 т солі), при щоденному вживанні якої тривалий час забезпечується добова потреба в йоді, (солити бажано після приготування страв) 

2. Групова — застосування спеціальних препаратів, які містять необхідну кількість йоду (діти, підлітки,  вагітні жінки і годуючі мами)

3. Індивідуальна — хворим на зоб після операції –   людям, які страждають на захворювання щитовидної залози. Індивідуальна профілактика може бути забезпечена  включенням в раціон морську рибу і капусту, морепродукти, кисломолочні продукти, горіхи, насіння; сухофрукти, свіжі овочі і фрукти, ягоди, свіжовичавлені соки з овочів, ягід, фруктів, відвари глоду, шипшини, мед і продукти бджільництва.    Масова йодна профілактика вважається найефективнішим і найекономнішим методом і досягається шляхом додавання солей йоду (йодиду або йодиту калію) до найпоширеніших продуктів харчування (кухонної солі, хліба, води) та розрахована на всіх жителів певного ендемічного регіону.                                                   

Селен є «другом» йоду. При дефіциті селену йод погано засвоюється організмом. Добова потреба людини в селені становить 70-100 мкг. Селен міститься в таких продуктах харчування як: печінка, морепродукти, яйця, кукурудза, рис, квасоля, сочевиця, фісташки, пшениця, горох, горіхи, капуста.  Категорично забороняється використовувати для профілактики краплі спиртового розчину йоду. Великі дози йоду можуть спричинити токсичний зоб, йодний тиреоїдит і алергічні ускладнення.

Дезінструктор відділу епід. розслідування                Колопельник Т.М            


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Опитування щодо потреби увімкнення вуличного освітлення:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь