A A A K K K
для людей із порушенням зору
Делятинська громада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

Як зберегти воду на довгий час

Дата: 07.11.2022 16:39
Кількість переглядів: 107

       Фото без опису

Зараз багато жителів нашої країни позбавлені доступу до води - не тільки питної, а й водопровідної. У нинішніх непростих умовах, коли можливі перебої з харчуванням та водою, важливо робити запаси. При цьому вода має не менше, а набагато більше значення для людини, ніж їжа. А тому важливо зробити деякий запас води, а потім періодично її оновлювати.

        На перший погляд здається, що в воді немає нічого, крім «прозорої рідини», але насправді, в ній міститься велика кількість корисних домішок, завдяки яким живуть усі організми. Тому неправильне зберігання (тобто в ній є чому псуватися) чистої води в домашніх умовах може призвести до того, що вона зіпсувшись може набути неприємного запаху, помутніти, зацвісти.

        Вода, яку планується зберігати деякий час, не повинна бути хлорованою або мати в своєму складі будь-які інші домішки. Але в більшості будинків, користуються водою з-під крану. Тому її слід набрати в незакриту тару з емалі та залишити на ніч. Цього часу достатньо для того, щоб хлор вивітрився. Тільки після подібного процесу ємність із водою можна накрити й відправити на зберігання у темне та прохолодне місце

Відповідна тара для зберігання води.

        Скляна ємність вважається найоптимальнішим варіантом для зберігання води на тривалий час. Якщо подібну тару герметично закрити, то вода в ній зможе зберігатися в придатному стані протягом двох років.

        Керамічна або глиняна ємність, бочечки або каністри з металу також годяться для тривалого зберігання води. Головне тільки, щоб така тара мала з внутрішньої сторони емальоване або інше нейтральне покриття, яке не виділяє при взаємодії з водою шкідливі речовини.До пластикових пляшок необхідно ставитися з обережністю. Неякісний пластик виділяє небезпечні для здоров’я елементи. Також не можна зберігати воду в тарі з меламіну. При дотриманні правильних температурних умов 20-30 °С, а також якщо закриту пластикову ємність (якщо це якісний матеріал) з водою помістити в темне місце, вона зможе бути придатною до вживання від півроку до року. Воду з відкритої пластикової пляшки потрібно використати для пиття протягом 1 тижня

         Після кип’ятіння воду також зберігають в емальованому посуді в накритому вигляді. Після фільтрації воду переливають на зберігання в ємність зі скла, вжити її бажано протягом 2 діб.

Як очистити воду для пиття - безпечні методи

          Не вся вода, яку ви набираєте, буде придатна для пиття, особливо якщо вона досить довго зберігається. Для того, щоб очистити воду і потім використовувати її для пиття або приготування страв, є два дієвих методи.

Активоване вугілля

          Знайомий кожному засіб допоможе нейтралізувати неприємний запах і присмак водопровідної води і прибрати всі шкідливі хімічні добавки. Технологія очищення наступна:

  • взяти марлю і загорнути в неї кілька таблеток активованого вугілля;
  • покласти цей згорток на дно ємності з водою;
  • почекати 8-10 годин і дістати марлю.

          Після зазначеного часу ви побачите, що вода повністю очиститься, стане нейтральною на смак і безпечною до вживання.

Срібло

           Звичайне столове срібло або прикраси зі срібла також відмінно очищають воду. Даний метал має чудові бактерицидні властивості, тому таким методом можна користуватися без сумнівів.  Для того, щоб очистити воду сріблом, вам потрібно кинути на дно ємності будь-який срібний предмет - ложку, кільце або іншу річ і залишити на ніч. За цей час іони срібла забезпечать повне очищення води.

          Отже, вода є необхідною складовою нашого існування, споживання води іде нам тільки на користь. Раціонально  використовуйте воду. Вода джерело життя !!!!  

 

Відділення епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

 фельдшер санітарний                                                               Мар'яна  Гомінюк


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь