A A A K K K
для людей із порушенням зору
Делятинська громада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

16 вересня відбулося зарибнення річки Прут молоддю лосося дунайського...

Дата: 19.09.2022 16:25
Кількість переглядів: 237

У річку Прут вселено 5 тис. 300 мальків лосося дунайського (головатиці)

16 вересня 2022 року відбулося зарибнення річки Прут в межах Івано-Франківської області молоддю лосося дунайського (головатиці) - цінного аборигенного виду родини лососевих. Середня наважка зарибку становила 5,1 грам.Так, на ділянці Прута, що протікає через територію Делятинської селищної громади, вселено у річку 5,3 тис. мальків.

Контроль за проведенням робіт із вселення проводила комісія, сформована Держрибагентством, до складу якої, зокрема, увійшли представники Івано-Франківського рибоохоронного патруля.

Таким чином планові обсяги цьогорічного зарибнення річок Прикарпаття лососем дунайським виконано повністю, випущено 5,3 тис. мальків. Вирощування рибопосадкового матеріалу здійснено ДП «Рибоводний форелевий завод «Лопушно» за державні кошти.

Довідково:

Лосось дунайський або головатиця (Hucho hucho) – вид ряду лосось родини лососевих. Найцінніша риба річок басейну Дунаю, які витікають з Карпат. Він зустрічається в річках Тересва, Теребля і Тиса на Закарпатті, а на Прикарпатті та Буковині – в басейнах р. Прут і р. Черемош. Це – одна з найбільших риб гірських річок, довжина якої досягає понад 180 см, а маса – 60 кг. Лосось дунайський вважається реліктовою формою тайменя, раніше широко розповсюдженого у водоймах Євразії. Головатиця належить до ендемічних риб Дунайського басейну з тривалим життєвим періодом – понад 20 років.

Головатиця з 1994 року занесена до Червоної книги України як зникаючий вид. Вилов її на території України повністю заборонений. Хоч лосось і знаходиться під охороною, кількість його неухильно зменшується. Зменшується і площа водойм, заселена цим видом. Лише найсуворіша охорона і штучне розведення лосося сприятиме збільшенню його чисельності.

Головним завданням заходів штучного відтворення та вселення в державні водні об’єкти аборигенних лососевих видів риб є формування репродуктивного ядра, як основи для створення стабільних популяцій цих цінних риб у природоохоронному середовищі та недопущення їх природного зникнення.

Вселення молоді головатиці здійснюється на підставі «Науково-біологічного обгрунтування проведення заходів з штучного відтворення аборигенних представників іхтіофауни в річкових басейнах Дунаю та Дністра (на період 2022-2024 рр.)», розробленого Інститутом рибного господарства НААН України.

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь