A A A K K K
для людей із порушенням зору
Делятинська громада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

Чисте повітря

Дата: 25.08.2022 14:43
Кількість переглядів: 156

Фото без опису

           Забруднення  навколишнього  середовища  автотранспортом  -  одне    з найбільш небезпечних для здоров'я людини, тому що вихлопні гази надходять у приземний  шар  повітря,  звідки  утруднене  їх  розсіювання;  до того ж  будинки жилих кварталів, які знаходяться поряд з автомагістралями, є свого роду екраном для вловлювання забруднювачів .Шкідливі викиди від автомобілів виробляються в  нижніх, приземних шарах атмосфери, там, де протікає основна життєдіяльність людини і де умови для їхнього розсіювання є найгіршими.  Час, протягом якого шкідливі речовини  зберігаються в атмосфері, оцінюється від десяти діб до півроку . Не винятком є і наше місто.У Надвірнянському районі моніторинг забруднення атмосферного повітря  здійснюється на трьох стаціонарних постах які розташовані в. м.Надвірна, вул. м-н Шевченка, в смт. Делятин, вул.Центральна плоша, в м.Яремче ,вул.Площа Свободи. Спостереження проводились за вмістом основних домішок, які є обов’язковими – за концентраціями пилу, діоксиду сірки, оксиду вуглецю, діоксиду азоту. Інші речовини можуть бути включені до програми спостережень за рішенням органів місцевого самоврядування відповідно до специфіки екологічної ситуації. Найнебезпечнішими є –  оксид вуглецю (ІІ) СО, або чадний газ – не має кольору та запаху і є одним з найбільших забрудників повітря. Він утворюється при неповному згорянні палива; оксид азоту (N2O, NO, NO2) у 10 разів небезпечніший для людини ніж СО. Він утворюються внаслідок недосконалої технології спалювання палива. Він також спричиняє утворення кислотних дощів. З’єднуючись з водою в дихальних шляхах, він утворює азотну кислоту, яка спричиняє сильні подразнення слизових оболонок і тяжкі захворювання; сірчисті ангідриди (SO2, SO3) виділяються при згоранні дизельного пального. Він є подразником слизових оболонок очей і дихальних шляхів. Тривала дія цього газу призводить до виникнення хронічних гастритів, бронхітів, ларингітів та інших хвороб. Також існує зв’язок між вмістом сірчаного газу в повітрі та рівнем смертності від раку легенів; пил-дрібні часточки пилу (в тому числі гумового, який утворюється від стирання автомобільних покришок) потрапляють у дихальні шляхи і викликають їх подразнення. У людей які постійно мешкають в запилених місцевостях спостерігаються підвищений рівень легеневих захворювань.                                         

          За останні 6 місяців нашими спеціалістами відібрано 108 проб атмосферного повітря, які були проаналізовані в санітарно-гігієнічній лабораторії. Із загальної кількості досліджень не відповідали вимогам 18 проб по вмісту забруднюючих речовин. На всіх стаціонарних постах виявлені перевищення гранично допустимих концентрації сірчистого ангідриду. Концентрації речовин у повітрі не є постійними. Протягом пів року у Надвірній найбільше змінювався рівень забруднення  діоксидом азоту та пилу. Два піки зафіксовані у квітні і липні на територіях Делятина та Яремче. Таке збільшення концентрацій пов’язане зі специфічними метереологічними умовами: високим атмосферним тиском, безвітряністю і температурною інверсією (явище, при якому приземний шар повітря є холоднішим, ніж верхні шари). Забруднене повітря не може піднятися і розсіятися у верхніх шарах атмосфери, тому домішки накопичуються у приземних шарах.

          Оцінюючи розміри шкоди для здоров’я, необхідно брати до уваги, що хімічне забруднення атмосферного повітря, знижує адаптаційні можливості організму і, як наслідок, стійкість до негативних чинників іншої етіології і підвищує рівень захворюваності, насамперед органів дихальної системи.

          Довготривале забруднення вихлопними газами та іншими небезпечними речовинами шкідливо впливає на здоров’я людини. При цьому збільшується загальний рівень захворюваності, що обумовлено ураженням окремих органів захворюваності,  та систем організму: дихальної, серцево-судинної та шлунково-кишкової.

 

  Лікар-лаборант сан.-гіг. лабораторії                       Олександра Жукова


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь