A A A K K K
для людей із порушенням зору
Делятинська громада
Івано-Франківська область, Надвірнянський район

Здоров’я і виробниче середовище

Дата: 17.08.2022 09:43
Кількість переглядів: 131

Стан здоров’я і рівень працездатності людини великою мірою залежить від виробничого та навколишнього середовища, в якому відбувається трудова діяльність. Виробниче та навколишнє середовище безпосередньо впливає на продуктивність праці. У несприятливих умовах люди не тільки виконують трудові дії, але і зазнають додаткового навантаження на організм у зв’язку  з необхідністю виконувати фізіологічну роботу з метою пристосування до тих чи інших факторів.

Небезпечними і шкідливими є фактори, які при контакті з організмом людини у випадку порушення вимог безпеки можуть викликати виробничі травми, професійні захворювання або відхилення у стані здоров’я, що виявляються сучасними методами, як у процесі праці, так і у віддалені періоди життя сучасного та майбутнього поколінь.

До фізичних небезпечних та шкідливих факторів навколишнього середовища та виробничого процесу належить забрудненість та загазованість повітря, підвищена або знижена температура, підвищений рівень шуму і вібрації, підвищений або знижений атмосферний тиск, рух і вологість повітря, іонізація повітря, недостатнє освітлення.

Зі збільшенням сили впливу фактору підвищується реакція  тієї функціональної системи, яка підтримує рівень регуляції найбільш важливих для організму функцій. Щодо діяльності, то за рахунок  другорядних її параметрів підтримуються на достатньому рівні основні параметри роботи.

Завдяки компенсаторним механізмах організму можливе підтримання працездатності на попередньому рівні, незважаючи на дію фактору. Однак компенсаторні можливості організму мають певні межі і зменшуються по мірі збільшення сили і тривалості фактору. Саме цими межами визначається допустимий час дії того чи іншого фактору.

Якщо дія фактору триватиме понад допустимий час, то у стані здоров’я людини наступить погіршення і знизиться його працездатність. Звідси випливає необхідність нормування факторів виробничого середовища і підтримання їх на належному рівні.

Покращення і зміцнення здоров’я працюючих можливе за умов охорони та гігієни праці, підвищення добробуту населення, удосконалення медичного забезпечення. Необхідно створити такі умови для збереження і покращення здоров’я людей, які б підтверджували, що здоров’я людини – найважливіший пріоритет!

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь